Siekiama, kad teismo nutarties pagrindu prokuratūra pradėtų ikiteisminį tyrimą dėl įmonės veiklos, išaiškinant, ar joje nėra savavaldžiavimo ar kitų nusikalstamų veikų požymių, sakoma Vilniaus miesto savivaldybės pranešime.

„Sostinėje turime tikrai labai opią būsto administratorių piktnaudžiavimo padėtimi problemą. Gyventojai gauna neaiškias sąskaitas už nesuteiktas arba be pagrindo suteiktas paslaugas, nėra informuojami apie atliekamus darbus, o nusprendus pakeisti būstą administruojančius tiekėjus, dirbtinai stabdomas namo perdavimo procesas naujam administratoriui. Savivaldybė tokias įmones, pagal įstatymą, baudžia baudomis, bet kardinaliai situacijos tai nekeičia.

Dėl tokių situacijų jau anksčiau esame kreipęsi ir į prokuratūrą, tačiau nukentėjusieji yra gyventojai, o ne savivaldybė, tad be pačių gyventojų kreipimosi ikiteisminiai tyrimai nepradedami. Atsižvelgdami į tai, nusprendėme eiti kitu keliu – prašyti teismo informuoti prokuratūrą apie nusikalstamą veiką, remiantis jau išnagrinėtomis ar nagrinėjamomis bylomis“, – sako Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Šiuo metu Vilniaus miesto apylinkės teismas nagrinėja adresu Erfurto g. 24 esančio daugiabučio namo atvejį. Nepatenkinti jiems teikiamomis paslaugomis, šio namo gyventojai 2021 m. nusprendė pakeisti būsto administratorių UAB „Mano būstas NPC“.

Tų pačių metų liepą daugiabučio gyventojai išrinko įgaliotą asmenį ir sudarė jungtinės veiklos sutartį su kita būsto administravimo paslaugas teikiančia bendrove. Rugsėjo 6 d. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorės įsakymu, UAB „Mano Būstas NPC“ buvo įpareigota perduoti jungtinės veiklos sutarties dalyvių įgaliotam asmeniui daugiabučio namo Erfurto g. 24 turtą jo buvimo vietoje, patalpų savininkų sukauptas lėšas ir visus reikalingus dokumentus.

Įmonei atsisakius perduoti namo administravimą, Vilniaus miesto savivaldybė surašė protokolą dėl administracinio nusižengimo ir skyrė įmonės vadovui 3 550 eurų baudą. Tačiau UAB „Mano būstas NPC“ ir toliau nevykdo teisėtų reikalavimų.

Vilniaus miesto apylinkės teismo UAB „Mano būstas NPC“ paprašė sustabdyti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorės įsakymą, tačiau teismas prašymo netenkino. Šiuo metu įmonė yra apskundusi teismo sprendimą.

„Panašu, kad reputacija ši bendrovė jau seniai nebesirūpina, o toks elgesys, nepaisant skiriamų nuobaudų, įmonei apsimoka. Vadinasi, galiojantis reglamentavimas nėra pakankamai griežtas. Artimiausiu metu inicijuosime įstatymų ir poįstatyminių aktų pakeitimus“, – teigia V. Benkunskas.

„Mano Būstas“ Komunikacijos grupės vadovas Paulius Ugianskis komentare nurodo, kad savivaldybės noras aiškintis situaciją – palaikomas.

„Visuomet palaikėme ir toliau palaikysim visų šalies savivaldybių norą įsigilinti apie tai, kas vyksta daugiabučių namų administravimo rinkoje. Deja, kai kurios būsto priežiūrą deklaruojančios įmonės šiandien, apgaulės būdu, siekia užvaldyti gyventojų sukauptas lėšas. Tai daro ne tik apeidamos visas įstatymų ar teisės aktų numatytas procedūras, bet ir neorganizuodamos net visuotinių gyventojų susirinkimų. Pasitelkusios savo atstovus parašų rinkimui jungtinei veiklai pradėti, deklaruoja, kad bando perimti daugiabučių valdymą, tačiau iš tikrųjų kėsinasi į gyventojų kaupiamąsias lėšas.

Tokie atvejai, kai parašai buvo renkami ant tuščių lapų arba meluojant gyventojams, dėl ko pasirašoma – nėra išimtis ar pavieniai.

Gindami savo klientų interesus nuo tokių galimų sukčiavimo atvejų ir jų kaupiamąsias lėšas, buvom priversti kreiptis į teismą. Norime tikėti, kad teismas pasisakys jau greitu metu ir gyventojai galės būti ramesni dėl susiklosčiusios situacijos.

Tuo tarpu kai gyventojai pasirenka kitą administratorių ir tai daro skaidriai, remiantis įstatymuose numatyta tvarka, mes tikrai neprieštaraujame ir perduodame visą namo valdymą bei sukauptas lėšas, ką padaryti mus įpareigoja šalies įstatymai.

Tuo pačiu primename, kad jei gyventojai įtaria susidūrę su galimai nesąžiningu bandymu užvaldyti jų daugiabučiui priklausančias lėšas, jie turėtų nedelsiant kreiptis tiesiai į mus arba dar paprasčiau – į policiją. Tai neturi likti toleruojama“, – komentuoja „Mano Būstas“ atstovas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)