„Nors SBA baldų sektoriaus pardavimai istoriškai didžiausi, tačiau įtampų verslui pernai nemažėjo. Užkaitusi žaliavų ir energijos kainų rinka tirpdė baldų gamintojų pelningumus, o padėčiai normalizuotis visame pasaulyje trukdė eksponentinis omikron atmainos plitimas bei geopolitiniai veiksniai. Iššūkiams įveikti mobilizavomės – didinome gamybos efektyvumą, o nemažėjant esamos produkcijos paklausai bei įvedant naujas gaminių šeimas – auginome pardavimus. Lygiagrečiai tęsėme investicijas į strateginius projektus ir inovacijas, kurios užtikrins ilgalaikį augimą ir konkurencingumą“, – sako SBA grupės viceprezidentas Egidijus Valentinavičius.

Pasak jo, iššūkių nemažėja ir šiemet, tačiau tikimasi stabilesnės ir labiau prognozuojamos žaliavų rinkos bent antrą šių metų pusmetį, nors amerikietiškų kalnelių galime ir neišvengti. Tam ruošiamasi.

„SBA Home“ įmonių grupei priklausančios gamyklos „Klaipėdos baldai“, „Šilutės baldai“, „Inno Line“ (buvusi „Germanika“), „Visagino linija“, „Mebelain“ (Baltarusija) pernai fiksavo dviženklį pardavimų augimą.

„Klaipėdos baldai“ produkcijos pardavė už 86 mln. eurų, 11 proc. daugiau nei užpernai. „Visagino linijos“ augimas siekė 13 proc., iki 83 mln. eurų. „Germanika“, šiemet tapusi „Inno Line“, baldų pardavė už beveik 70 mln. eurų, tai 38 proc. daugiau nei užpernai. „Šilutės baldai“ pardavimus padidino beveik penktadaliu, iki 45 mln. eurų. Visu pajėgumu dirbanti „Mebelain“ baldų pardavė už 48 mln. eurų – beveik pusantro karto daugiau nei 2020 metais. Naują gamyklą statanti minkštų baldų gamintoja „Kauno baldai“ pardavimus padidino daugiau nei trečdaliu, iki 27,6 mln. eurų.

E. Valentinavičiaus teigimu, gana reikšmingą santykinį SBA baldų sektoriaus augimą pernai, palyginti su užpernai, lėmė ir tai, kad 2020-aisiais baldų gamyklos daugiau nei mėnesį nedirbo dėl prastovų. Įtaką pardavimams darė ir dėl žaliavų bei energijos kainų šoko ūgtelėjusios ir jau pagamintos produkcijos kainos.

Pernai SBA grupė tęsė investicijas tiek į esamų, tiek į naujų gamybos pajėgumų plėtrą. Baldų grupės įmonės 2021 m. investavo dvigubai daugiau nei 2020 m. – 48 mln. eurų, ir tai yra istoriškai didžiausios investicijos. Daugiausiai lėšų nukreipta naujų gamyklų statyboms.

„Galingą impulsą SBA baldų sektoriui duos jau šį pavasarį startuosianti gamyba naujoje „Inno Line“ gamykloje, kuri bus labiausiai robotizuota ir automatizuota Baltijos šalyse. Taip pat šiais metais dalis gamybos iš senųjų patalpų kelsis į naują „Kauno baldų“ fabriką“, – sako E. Valentinavičius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją