Vyriausybė trečiadienį nusprendė nuo vasario 5 dienos stabdyti galimybių paso galiojimą – jo nebereikės rodyti nei kavinėse, nei parduotuvėse, nei renginiuose. Žmonės privalės dėvėti veidą dengiančią kaukę ar respiratorių, laikytis bent dviejų metrų atstumų, dezinfekuoti rankas.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė mano, kad prekybininkams pradėjus reguliuoti pirkėjų skaičių, nesusipratimų nebus, mat daug parduotuvių, į kurias įleidžiama be galimybių paso, tai daro ir dabar.

Ji įsitikinusi, kad prie parduotuvių nesusidarys eilių, nebent prie mažesnių prekybos vietų.

„Eilių neturėtų būti. Gal prie kokios mažesnės parduotuvės piko valandomis reiks pastovėti kelias minutes. Mažosioms parduotuvėms ploto vienam pirkėjui reikalavimai daugiau negu dukart sušvelnėjo. Be to, srautai tolygiau pasiskirstys, nes daugiau žmonių galės patekti į didesnes parduotuves“, – vertina asociacijos vadovė.

Norfos“ atstovas Darius Ryliškis Delfi sako, kad įvertinus situaciją, pirkėjų srautai bus reguliuojami krepšeliais arba apsaugos darbuotojai prižiūrės įėjimą.

„Nieko ruoštis nereikia, viskas žinoma. Pirkėjų srautai bus sureguliuoti ar krepšelių pagalba, ar žmogaus, stovinčio prie durų, bet retai kada būdavo, kad viršydavo normas (srautas – Delfi), nebent piko valandomis“, – pažymi jis.

Jei susidarys pirkėjų eilės, šis klausimas esą bus sprendžiamas vietoje: „Mes norėtume, kad srautai persiskirstytų ir žmonės grįžtų į didesnes parduotuves, kurios ketvirtadaliu pratuštėjo dėl galimybių paso reikalavimo.“

Norintiems išvengti eilių jis siūlo eiti į tas didesnes parduotuves, iš kurių pabėgo, kai buvo įvestas galimybių pasas. „Jos didesnės, ten daugiau erdvės. Kas gali, maloniai kviečiame apsipirkti ne piko valandomis“, – sako D. Ryliškis.

Daugiau nei 170 „Maximos“ parduotuvių pirkėjų srautai nuo praėjusio spalio stebimi ir reguliuojami apsaugos darbuotojų bei ribojami pagal pirkinių krepšelius ir vežimėlius. „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė ragina vykti apsipirkti ne visai šeimai, o po vieną – taip mažinti pirkėjų srautus.

„Apsipirkimų planavimas dabar tampa dar aktualesnis, nes vienam pirkėjui privalėsime užtikrinti 15 kv. metrų. Todėl prašome pirkėjų ne tik planuoti savo apsipirkimus, bet ir atvykti apsipirkti po vieną ir taip sumažinti pirkėjų srautą bei prisidėti prie greito ir patogaus apsipirkimo, esant dabartinėms sąlygoms“, – BNS sakė ji.

Prekybos tinklo „Rimi Lietuva“ atstovė Gabrielė Šerėnienė BNS taip pat nurodė, kad visoje Lietuvoje esančiose 79 tinklo parduotuvėse srautai bus reguliuojami krepšeliais ir vežimėliais – ši tvarka iki šiol galiojo mažesnėse „Rimi“ parduotuvėse. „Kiekvienoje parduotuvėse bus individualiai įvertinta, kiek ir kokių darbuotojų reikia, kad srautų valdymas būtų užtikrintas efektyviai“, – teigė ji.

„Nuo vasario 5 d., visose „Lidl“ parduotuvėse bus ribojami pirkėjų srautai, juos prie parduotuvių įėjimo reguliuos apsaugos darbuotojai. Per visą pandemijos laikotarpį jau sukaupėme daug patirties reguliuojant pirkėjų srautus ir užtikrinant patogų bei saugų apsipirkimą, tad visus reikalavimus įgyvendinsime laiku ir stengsimės, kad pirkėjams tai nesukeltų nepatogumų. Visose parduotuvėse ir toliau bus laikomasi kitų koronaviruso prevencijos reikalavimų, kad tiek personalui, tiek ir pirkėjams būtų užtikrinta saugi apsipirkimo aplinka“, – sako „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

Kaip tikina Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, „Iki“ parduotuvės pasiruošusios vėl reguliuoti pirkėjų srautus, siekiant užtikrinti 15 kv. m ploto vienam pirkėjui reikalavimą. Ji sako, kad parduotuvėse srautai bus reguliuojami pagal krepšelių ir vežimėlių skaičių.

„Iki šiol atsakingai vykdėme ir toliau vykdysime visus Vyriausybės nurodymus, kurie yra svarbūs pandeminės situacijos valdymui. Su dauguma ribojimų ir priemonių esame susipažinę buvusių karantinų metu, todėl atsisakius galimybių paso, pirkėjų srautus reguliuosime pagal krepšelių ir vežimėlių skaičių. Mes toliau darysime viską, kad pirkėjai galėtų apsipirkti patogiai bei saugiai. Taip pat pirkėjus, kaip visada, skatiname parduotuvėse elgtis atsakingai, apsipirkti ne piko metu arba internetu, taip išvengiant kontaktų“, – sako V. Budrienė.

Kaip teigia V. Budrienė, vežimėlių ir krepšelių kiekis apskaičiuojamas taip, kad prekybos vietoje būtų užtikrinamas saugus 15 kv. m plotas vienam pirkėjui. Srautą reguliuojantys darbuotojai užtikrins, kad kiekvienas pirkėjas apsipirktų tik su krepšeliu ar vežimėliu. Be to, skatinama pirkėjus laikytis 2 m saugaus atstumo nuo kitų asmenų, o ypač tose vietose, kuriose susidaro dideli lankytojų srautai.

Kauno „Akropolio“ valdytoja Brigita Kuodytė Delfi sako, kad prekybos centras yra pilnai pasiruošęs nuo šeštadienio įsigaliosiančiai tvarkai. Prekybos centro lankytojams, norintiems patekti į pastatą, nebereikės prie įėjimų pateikti galimybių paso, todėl lankytojų patekimas į prekybos vietas bus sklandesnis.

„Lankytojų srautai prekybos centre realiu laiku ir toliau bus fiksuojami ir stebimi apsaugos darbuotojų, pasitelkiant srautų matavimo sistemą. Prekybos vietose bus taikomas 15 kvadratinių metru ploto ribojimas tenkantis vienam lankytojui, o mažesnį plotą turinčios prekybos vietos vienu metu aptarnaus ne daugiau kaip vieną klientą. Už šio ribojimo laikymąsi bus atsakingi atskirų prekybos vietų darbuotojai, o galimą lankytojų skaičių identifikuos ant įėjimo į prekybos vietą esantis informacinis lipdukas.

Prekybos centro bendrose erdvėse bei prekybos vietose, kur susidaro didesni lankytojų srautai taip pat yra patalpinti atstumų žymėjimo ženklai, norint išlaikyti saugų atstumą tarp lankytojų. Bendros prekybos centro erdvės periodiškai dezinfekuojamos, prekybos centro apsauga rūpinasi kaukių dėvėjimo kontrole bei užtikrinamas maksimalus šviežio oro tiekimas“, – komentuoja ji.

B. Kuodytė ragina prekybos centro lankytojus ir toliau iš anksto planuotis savo pirkinius, atvykti į prekybos centrą vieniems ar nedidelėmis grupėmis bei laikytis visų saugumo reikalavimų – dėvėti apsaugines veido kaukes ar respiratorius, naudotis prie įėjimų įrengtais dezinfekavimo aparatais, laikytis saugaus atstumo bei nesilankyti prekybos vietoje jei jaučiate gripo ar peršalimo simptomus.

Atvykstant į prekybos ir pramogų centrus „Akropolis“ Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose, galios ta pati tvarka. Atstovai tik priduria, kad 15 kv. m. ploto reikalavimas taikomas kiekvienai parduotuvei ar paslaugų teikimo vietai atskirai, o ne viso prekybos centro mastu. Taip pat turės būti atsižvelgiama į 2 metrų saugaus atstumo laikymąsi nuo kitų asmenų tose vietose, kuriose susidaro dideli lankytojų srautai.

Parduotuvės savarankiškai kontroliuos maksimalų vienu metu jose galinčių būti lankytojų skaičių, kad neužeitų daugiau klientų nei galima pagal plotą. Kiek klientų vienu metu gali būti konkrečioje parduotuvėje nurodoma prie įėjimų į jas esančiuose lipdukuose. Prie kai kurių maisto ir kitų būtinų prekių parduotuvių bus palikta tiek vežimėlių bei krepšelių, kiek galima įleisti pirkėjų.

Pasak „Akropolis Group“ Rinkodaros ir komunikacijos departamento vadovo Dominyko Mertino, pirkėjų srautai realiu laiku specialiais 3D sensoriais skaičiuojami Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių prekybos centruose, tad toliau veiks prekybos centrų lankytojams jau įprasti virtualūs „Akropolių“ srautų šviesoforai.

Susiruošusieji apsipirkti pirkėjų srautų lygį realiu laiku gali pasitikrinti interneto svetainėje www.akropolis.lt. Žalia spalva reiškia, kad pirkėjų nedaug, geltona spalva informuoja, kad pirkėjų srautas yra didelis, o raudona spalva rodo labai didelį lankytojų srautą.

Anot D. Mertino, lankytojų prašoma ir toliau elgtis atsakingai, kad apsipirkimas būtų kuo saugesnis. Į prekybos centrus pirkėjai raginami vykti iš anksto susiplanavus savo pirkinius ir apsipirkimo maršrutą, lankytis čia ne piko valandomis – darbo dienomis iki 16 val., savaitgaliais po 18 val.

Prekybos centre Panorama išliks saugumo priemonės – ribojamas plotas vienam pirkėjui, bus toliau dezinfekuojami visi paviršiai, išliks rekomendacijos laikytis atstumo ir kitos priemonės.

„Į visus ankstesnius Vyriausybės sprendimus ir rekomendacijas reaguodavome greitai ir efektyviai, tad ir šįkart imamės visų priemonių sklandžiam perėjimui prie naujų pokyčių užtikrinti. Nuo šeštadienio „Panorama“ lankytojams nebereikės pateikti galiojančio galimybių paso. Taip pat bus laikomasi ir operacijų vadovo nurodymo parduotuvėse ir kitose prekybos vietose užtikrinti 15 m2 bendrą plotą vienam lankytojui arba vienu metu aptarnauti ne daugiau kaip vieną asmenį. Lankytojų ir darbuotojų saugumas mums išlieka svarbiausiu prioritetu“, – sako prekybos centro vadovė Birutė Kalanovaitė.

Anot prekybos centro vadovės, taip pat bus laikomasi ir kitų saugumo priemonių.

„Prekybos centre ir toliau dažnai dezinfekuojami paviršiai, veikia pažangūs oro filtrai, tualetuose bei
darbuotojų patalpose įrengtos specialios aplinką dezinfekuojančios lempos, patalpose yra specialios žymos lankytojų srautams reguliuoti, dezinfekcijos stotelės – vadovaujamės visais rekomenduojamais nurodymais pandeminės situacijos suvaldymui. Neturintiems medicininių veido kaukių, šios prie įėjimų dalijamos nemokamai“, – sako B. Kalanovaitė.

Anot jos, kol kas dar sunku prognozuoti, kaip keisis prekybos centro srautas. Sergančiųjų skaičius išlieka aukštas, o ir besiizoliuojančių padaugėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)