„Achemos“ vadovybės teigimu, profsąjunga viršvalandžių esą nederina tyčia, o darbuotojai papildomai dirba savo iniciatyva.

„Ši problema yra sena ir viršvalandžiai visada buvo, tačiau profsąjunga tyčia jos nederina, nors to prašo patys darbuotojai. Kiekvienas darbuotojas, norintis dirbti viršvalandžius, yra pateikęs prašymą raštu ir tai yra daugiau darbuotojų iniciatyva, o ne įmonės“, – teigiama bendrovės komentare.

Įmonės teigimu, viršvalandžius siekiama sumažinti, tačiau dėl pandemijos jų panaikinti nepavyko.

„Įmonė, siekdama sumažinti viršvalandžius, įsteigė papildomus 11 etatų ir taip viršvalandžių skaičius buvo sumažintas, tačiau dėl pandemijos ir išaugusio sergančiųjų darbuotojų skaičiaus viršvalandžių visai panaikinti nepavyko, ką tikimės išspręsti artimiausiu metu“, – rašoma komentare.

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacija (LPPSF) ketvirtadienį pranešė, kad Valstybinė darbo inspekcija alimus darbo laiko pažeidimų „Achemoje“.

VDI Administravimo skyriaus komunikacijos specialistė Jolanta Bielskienė penktadienį BNS patvirtino apie Kauno teritorinio skyriaus inspektorių sausio 17 dieną „Achemoje“ atliktą neplaninį patikrinimą bei jo metu nustatytus darbo laiko pažeidimus.

„Darbdavys neužtikrino, jog būtų nepažeista maksimali viršvalandžių trukmė per metus, t. y. bendrovės darbuotojai, nesant bendrovėje kolektyvinės sutarties, dirba daugiau kaip šimtą aštuoniasdešimt valandų viršvalandžių per metus. Taip pat nustatyta, kad darbdavys neužtikrino, jog darbuotojams, kuriems taikoma suminė darbo laiko apskaita, darbo laiko režimas (...) nepažeistų maksimalaus 52 valandų per kiekvieną septynių dienų laikotarpį laiko“, – rašoma komentare.

Pasak VDI atstovės, už šiuos ir kitus pažeidimus skirta 120 eurų bauda darbdavio atstovui. Jo pavardės J. Bielskienė teigė neturinti teisės įvardyti.

Dėl darbo apmokėjimo sąlygų su vadovybe nesutarianti „Achemos“ profesinė sąjunga, vienijanti daugiau nei trečdalį darbuotojų, nutarė vasario 8 dieną pradėti neterminuotą streiką. Pagrindinis jos reikalavimas yra pasirašyti kolektyvinę sutartį, pagal kurią atlyginimai būtų indeksuojami kasmet, darbuotojams būtų mokamos premijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją