Kaune gruodį apsigyveno dešimt Venesuelos piliečių, turinčių teisę į mūsų šalies pilietybę. Pagal ispanų kalba surašytus išsilavinimo bei kitus dokumentus, jie yra dirbę odontologais, inžinieriais, logistikos specialistais. Dalis Lietuvos įmonių atsisakė atvykėlius įdarbinti vien dėl kalbos barjero. Kitos susidomėjo. Aštuoni jų jau dirba, sakoma Užimtumo tarnybos pranešime.

„Įkaitusi Lietuvos darbo rinka – gera proga aktyviems darbdaviams. Darbo jėgos trūkumas skatina įmones atsigręžti į pabėgėlius ar repatriantus, kurie daug sparčiau integruojasi į darbo rinką“, – sakė Kauno departamento direktorius Tautvydas Bielozarevičius.

Šiuo išskirtiniu atveju taip pat pravertė ilgametis bendradarbiavimas su darbdaviais. Įmonė „Medienos era“ jau daugelį metų rengia atrankų renginius Užimtumo tarnyboje registruotiems ir darbo ieškantiems asmenims. Verslininkai ne pirmą kartą susidūrė su užsieniečiais, nors įdarbinti tik ispaniškai kalbančius žmones – nemažas iššūkis.

Užimtumo tarnyboje surengtame susitikime, į kurį atvyko ir vertėja iš Raudonojo Kryžiaus organizacijos, pristatyta įmonės veikla, darbo laikas, sąlygos ir atsakyta į atvykėlių klausimus.

Daugelis asmenų iš Venesuelos yra kvalifikuoti. Jie domėjosi galimybe ateityje užimti didesnės atsakomybės reikalaujančias pozicijas.

Antras susitikimas su darbdaviu vyko įmonėje. Nors bendravimą vis dar sunkino kalbos barjeras, „Medienos eros“ gamybos direktorius pristatė darbo pobūdį, galimybę keisti pozicijas. Pirmąsias darbo sutartis lietuvių palikuonys iš Venesuelos pasirašė prieš dvi savaites.

„Svarbiausia – jie turi noro ir motyvacijos dirbti. Kalba šiuo metu jau irgi nėra didelė problema. Ši grupė darbuotojų ne tik pareigingi, bet ir atsakingi. Kol kas jiems trūksta tik gebėjimų greičiau atlikti įprastas funkcijas, bet tam irgi reikia laiko“, – pasakojo bendrovės gamybos direktorius Robertas Maskvytis.

Įdarbinimo procesą pristabdė ir sveikatos patikrinimas, nes iki šiol darbo ieškantys užsienio piliečiai neturėjo šeimos gydytojų. Užimtumo tarnybos specialistai susisiekė su Darbo medicinos centru, kuris padėjo išspręsti ir šią problemą.

Tai – ne pirma ir ne paskutinė grupė Venesuelos piliečių, paliekančių šalį dėl krizės. Užimtumo tarnybos vyr. specialistas Edvinas Urbonas informavo, kad planuojamas dar keturių venesueliečių įdarbinimas, o pokalbiai su darbdaviais vyksta tikrai produktyviai. „Viena angliškai kalbanti mergina po pirmojo pokalbio su darbdaviu buvo priimta į logistikos vadybininkės poziciją. Jie nori dirbti – tą vertina ir darbo jėgos trūkumą šiuo metu patiriančios įmonės“, – pabrėžė E.Urbonas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją