Pierinas Vincenzas, kadaise buvęs „metų bankininku“, Ciuricho teismui taip pat sakė, kad 700 frankų (662 Eur) vakarienė su moterimi, su kuria susipažino per pažinčių programėlę „Tinder“, buvo pagrįsta, nes jis su ja esą aptarinėjo darbą nekilnojamojo turto srityje, o kelionė į Australiją buvo skirta patyrinėti šalies bankomatus.

Dauguma kaltinimų, pateiktų P. Vincenzui garsiausiame Šveicarijos korporatyvinių nusikaltimų teismo procese per keletą dešimtmečių, yra susiję su įtarimais dėl nelegalių sandorių tuo metu, kai jis buvo nelistinguojamo skolintojo „Raiffeisen Switzerland“ (RFSHW.UL) vadovas.

Tačiau pirmąją teismo proceso, kuris dėl didžiulio susidomėjimo byla buvo perkeltas iš teismo rūmų į Ciuricho „Volkshaus“ teatrą, dieną 65-erių metų vyras turėjo pasiaiškinti dėl įtariamo piktnaudžiavimo kompanijos išlaidų sąskaita.

Prokurorai tvirtina, kad P. Vincenzas, kuris visus kaltinimus neigia, oficialiai pateikė daugiau nei pusę milijono Šveicarijos frankų neleistinų išlaidų, o tai prilyginama neteisėtam pasisavinimui ir nelojaliam vadovavimui.

Pierin Vincenz

Jie teigia, kad sąskaitose figūruoja ir beveik 4000 frankų (3782 Eur) už viešbučio numerio remontą penkių žvaigždučių „Zurich Park Hyatt“, kuris buvo apgadintas per „audringą skandalą“ tarp P. Vincenzo ir striptizo klubo šokėjos, su kuria jis tuo metu susitikinėjo.

Taip pat įtariama, kad jis „Raiffeisen“ užkrovė beveik 27 000 frankų (25530 Eur) išlaidų už privatų lėktuvą, nusamdytą kulinarijos klubo kelionei į Maljorką. Bylos centre – interesų konfliktai dėl sandorių su keletu firmų, kuriuose buvo įsipainiojęs P. Vincenzas ir dar vienas atsakovas. Abu vyrai taip pat kaltinami dokumentų klastojimu.

Kiti penki atsakovai kaltinami antikonkurenciniu elgesiu ir antraeiliu dalyvavimu sandoriuose, kuriuose, kaip tvirtina prokurorai, jie uždirbo milijonus.

Visi septyni atsakovai kaltinimus neigia.

Verslas baruose

Kalbėdamas prieš teisėjus po to, kai jie atmetė gynybos prašymus atidėti posėdžius arba peržiūrėti kaltinimus, P. Vincenzas pareiškė, jog kai kurios sąskaitos, įskaitant advokato, su kuriuo konsultavosi po barnio viešbučio kambaryje, buvo išrašytos per klaidą, tačiau daugiausia buvo bona fide verslo išlaidos.

„Kalbant apie apsilankymus baruose ir naktiniuose klubuose, galiu patvirtinti, kad tai buvo pateisinama verslo interesais“, – sakė P. Vincenzas, vilkintis baltais marškiniais atviru kaklu ir tamsiu kostiumu, trumpai pakirptais žilais plaukais.

„Buhalterijoje atsirado keletas sąskaitų faktūrų už komandiruotes, kurios (turėjo būti) privačios, bet apskritai paėmus jos buvo pateisinamos mano verslo veikla.“

Nors dauguma apsilankymų kabaretuose nutikdavo po verslo vakarienių ar kitų renginių, kai kurie iš jų buvo spontaniški, planuojant susitikimus su verslininkais ir verslo vadovais, paaiškino P. Vincenzas ir pridūrė, kad „Raiffeisen“ jam pavedė vystyti banko įvaizdį ir viešąjį profilį.

„Ar teisingai suprantu jūsų teiginį, kad kai vienas eidavote į kabaretą, ten visada būdavo verslo žmonių, o kiekvienas kvietimas buvo „Raiffeisen“ verslo interesų labui?“ – pasiteiravo vienas teisėjas.

Savo paskutiniame pareiškime prieš antradieniui atidėtą teismo posėdį P. Vincenzas sakė: „Nejaučiau, kad darau kažką nusikalstamo.“

Pierin Vincenz

Prokurorai iš septynių atsakovų siekia priteisti beveik 70 milijonų Šveicarijos frankų (apie 66 mln. Eur), taip pat reikalauja finansinių nuobaudų ir laisvės atėmimo nuo dvejų iki šešerių metų, išskyrus vienam iš jų.

„Rimti pažeidimai“

2018 m. šalies finansų priežiūros institucija FINMA „Raiffeisen“ viduje nustatė „rimtų pažeidimų“, įskaitant interesų konfliktus ir netinkamą priežiūrą atliekant zondą, susijusį su P. Vincenzui pareikštais kaltinimais sukčiavimu.

FINMA nutraukė procesą prieš P. Vincenzą 2017 m. pabaigoje, kai šis atsistatydino iš visų vadovaujančių pozicijų Šveicarijos finansų institucijose ir pažadėjo ateityje tokių pareigų nebesiimti.
Tačiau Šveicarijos prokurorai pradėjo tyrimą, o P. Vincenzas 2018 m. buvo sulaikytas trims su puse mėnesio.

„Raiffeisen“ komentuoti minėtą bylą atsisakė, tik pažymėjo, kad baudžiamojo proceso ieškovas buvo privatus. Skolintojui negresia jokie kaltinimai. Jis pažymi, kad po FINMA zondo teigiamai pakoregavo įmonės valdymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)