Pastebi tendenciją

VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė- Šnirienė pažymėjo, kad pastaruoju metu kasmet pagal verslo liudijimą dirbančių gyventojų mažėja.

Kaip parodė VMI duomenys, 2019-aisiais tokių asmenų iš viso buvo 98,3 tūkst., 2020-aisiais kiek mažėjo ir skaičius siekė 90,4 tūkst., o naujausiais duomenimis, 2021-aisiais, buvo dar 4 tūkst. mažiau ir siekė 86,4 tūkst.

Visgi, anot jos, būtina pastebėti, kad kasmet daugėja dirbančių pagal individualios veiklos pažymas.

„Lyginant 2021 m. duomenis su 2020 m., savarankiškai dirbančių gyventojų buvo 25 tūkst. daugiau, o lyginant 2019 m. – 32 tūkst. daugiau. Todėl, nors gyventojų vykdančių veiklą su verslo liudijimu šiais metais mažiau, pažymėtina, kad veiklai vykdyti jie galėjo pasirinkti kitą veiklos formą, pavyzdžiui, pagal individualios veiklos pažymą ar pagal darbo santykius“, – sakė ji.

Pasiteiravus, kokios veiklos, kalbant apie verslo liudijimus, populiariausios, specialistė teigė, kad pernai metais daugiausia liudijimų buvo išduota verstis gyvenamosios paskirties patalpų nuoma (15 tūkst.), taip pat specialiesiems statybos darbams (11,4 tūkst.), kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veiklai vykdyti (10,6 tūkst.).

Bendrai, pernai daugiausia pagal verslo liudijimus veiklą vykdė Vilniaus apskrities gyventojai. Tokių buvo 30,8 tūkst. Antroje vietoje – Kaunas su 16,8 tūkst. gyventojų, o trečioje – Klaipėda. Čia tokią veiklą vykdė 14,4 tūkst. gyventojų.

Įtakos turi augantys atlyginimai

Ekonomistas Aleksandras Izgorodinas kalbėjo, kad asmenų, dirbančių pagal verslo liudijimą, mažėjimas yra susijęs su keletu dalykų.

Pasak jo, dėl didesnių garantijų ateityje žmonės paprasčiausiai yra suinteresuoti gauti fiksuotus atlyginimus, todėl tie, o tie, kurie anksčiau dirbo pagal verslo liudijimus, keičia kryptį.

„Antras dalykas, kai tu žinai, kad gausi fiksuotą sumą, o ne besikeičiančią, tau yra geriau ir ramiau psichologiškai. O visa tai sąlygoja situacija darbo rinkoje. Turime labai didelį laisvų darbo vietų skaičių.

Aleksandras Izgorodinas

Antradienį paskelbta „Eurostat“ statistika rodo, kad nedarbo lygis Lietuvoje gruodį nukrito iki 5,6 proc., o tai reiškia, kad įmonės vis labiau ir labiau pas save vilioja tuos žmones, kurie dirbo pagal verslo liudijimus, o jie pasiūlymu susivilioja. O dar ir atlyginimai kas metus vidutiniškai didėja po 10 proc.“, – sakė jis.

A.Izgorodino teigimu, reikia suprasti, kad dalis žmonių suvokė, kad puikiai gali išgyventi ir iš kasmet didėjančių atlyginimų.

„Kadangi vidutinis darbo užmokestis kyla, žmonės vis daugiau uždirba iš savo pagrindinių darbų ir, atitinkamai, dalis pasitraukė iš veiklos su verslo liudijimais, nes suprato, kad jeigu darbe parodo gerus rezultatus, atlyginimas kyla, jiems papildoma veikla kaip ir tampa nebereikalinga“, – svarstė jis.

Ekonomistas sutiko, kad būtų galima daryti teorinę išvadą, jog ateityje dirbančių su verslo liudijimais dar labiau mažės, tačiau pridūrė, kad taip gali ir nenutikti.

„Gali būti visaip, nes gali ateiti rimtesnė ekonominė krizė ir žmonės vėl pradės ieškoti papildomo uždarbio.

Kitas argumentas yra, kad COVID metu žmonės suprato, kad gali dirbti turėdami didesnį lankstumą. Manau, kad gali atsitikti ir taip, kad žmonės pradės dirbti per keletą darbų mažindami savo etatus ir teikdami papildomas paslaugas tam, kad diversifikuotų savo pajamas, kas yra gerai“, – teigė jis.

Privilioja darbdaviai

Panašios nuomonės buvo ir ekonomistas Romas Lazutka, tačiau jis aiškino nemanantis, kad gyventojai darbą su verslo liudijimais apleido dėl nepakankamų garantijų.

Romas Lazutka

„Dirbant ir su verslo liudijimu žmogus gali turėti garantijas, išskyrus, man atrodo, nedarbo draudimą, o šiaip žmogus gali kaupti pensijai, viskas priklausys nuo deklaruotų pajamų.

Dabar jiems leidžiama deklaruoti nuo MMA, o jie tuo ir apsiriboja, bet jei žmogus nori, gali deklaruoti ir didesnę sumą“, – sakė R. Lazutka.

„Man atrodo, kad pagrindinė priežastis žmonėms yra dabar geresni siūlymai gauti pastovų darbą. Tie, kas dirba su verslo liudijimais, man atrodo, turi tokius versliukus, kurie leidžia daug uždirbti, tačiau rajonuose paklausa maža, uždarbiai nepastovūs ir ten paprasčiausiai nebeapsimoka tuo užsiimti.

O reguliariai gauti algą yra patrauklu. Per septynerius metus algos dvigubėjo, o MMA dar didės“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)