Lenkijos parduotuvėje apsilankęs žurnalistas Romas Sadauskas-Kvietkevičius Delfi TV laidoje „Delfi diena“ papasakojo, kokius vaizdus galime matyti dabar Lenkijoje.

„Iš tikrųjų aš tikėjausi, kad bus vos ne nuo sienos kolonos važiuojančių lietuvių, spūstys, bent pagal tą dėmesį, kuris buvo Lietuvos žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkuose, bet tokios grūsties iš tikrųjų nėra ir pačioje parduotuvėje aišku pirkėjų iš Lietuvos yra kokie du trečdaliai iš visų pirkėjų, esančių parduotuvėje, bet vaizdas nelabai skiriasi negu Lietuvos prekybos centruose prieš ilguosius savaitgalius ar didžiąsias šventes.

O kalbant apie kainas, tie, kas atvažiavo, nebereikalo atvažiavo – niekas nepabrango, lyginant su tuo, kas buvo prieš Kalėdas, ir visur labai aiškiai išeksponuota tos nuolaidos, kurios atsirado sumažinus PVM. Pavyzdžiui, tokie pavyzdžiai kaip kiaulienos nugarinės gabalas kainuoja po 8-9 zlotus už kilogramą, tai reikėtų dalinti iš 4,52, beje, šiandien būtent toks kursas, šalia yra pinigų keitykla. Tiesa, aš pats atsiskaitinėjau kortele, bet tas kursas yra neblogas, o anksčiau buvo maždaug 4,4. Apvalinant, devyni zlotai tai nesiekia dviejų eurų.

Pas mus per akcijas nugarinės didžiuosiuose prekybos centruose pigiau kaip už du eurus su centais – man neteko matyti, bent šiais metais.“

Vilioja įspūdingos nuolaidos

Laidoje paklausta ir ties kokiomis lentynomis matyti daugiausia pirkėjų.

„Gal nepažeisiu alkoholio prekybos įstatymo, pasakydamas, kad didžiausias apmaudas yra alkoholio skyriuje. Čia yra tokia akcija, kad devyniolika zlotų – puslitris degtinės, tai ta lentyna man atėjus dar nebuvo tuščia, dabar kai išėjau ji visiškai tuščia, bet aš neėmiau nieko, lietuviai išpirko. Taip pat perka lenkišką alų, žinoma, mėsos produktai, vištiena, kai kuriuos su akcija buvusius produktus jau spėta išpirkti, bet mačiau, kad dar atvežė.

Žodžiu, jie pasiruošė šiam lietuvių antplūdžiui. Sviestas, kiek žiūrėjau, kainuoja gerokai virš euro mūsų pinigais – pieno produktų kainų skirtumai nėra tokie, kad norėtųsi tempti dėžėmis. Skalbimo priemonės ženkliai pigesnės, sauskelnės vaikams – šie dalykai ir buvo pigesni ir dabar pigūs“, – sako vyras.

Žmones traukia ne tik PVM pokyčiai, bet ir nuolaidos.

„Akcijas, žinoma, taiko ir Lietuvoje, bet čia tos akcijos, pridėjus prie PVM, viskas susisumuoja ir kaina būna išties patraukli“, – sako jis.

Savaitgalį galima tikėtis tikro antplūdžio

Tiesa, maloniai nustebino ir degalų kainos.

„Įvažiuodamas į Seinus mačiau dvi degalines, kainos gerokai skyrėsi.

Viena degalinė buvo brangesnė, kita tokia gerokai nutriušusi vietinių verslo, matyt, bet ten kai pamačiau kainą, tai užsukau ir prisipyliau pilną baką, kiek tilpo, nes litras benzino kainuoja truputį virš euro“, – tikina R. Sadauskas-Kvietkevičius.

Prieš savaitgalį įspėja, kad žmonių gali vykti dar daugiau.

„Neabejotinai savaitgalį bus didesnis antplūdis, visada savaitgaliais atvažiuoja apsipirkti, nes pinigų tokiai kelionei turi daugiau žmonės, kurie kažkur kažką dirba ir kitas dalykas – daugelis žmonių laukia pirmųjų įspūdžių, ar iš tikrųjų taip pigiau“, – sako pašnekovas.

Ekonomistas Žygimantas Mauricas kiek anksčiau pabrėžė, kad panašių priemonių taikymas Lietuvoje lietuvių srautų į Lenkiją nesustabdytų.

Tam, pasak vyriausiojo banko „Luminor“ ekonomisto, yra kelios priežastys. „Išlaidos maisto produktams sudaro vos ketvirtadalį visų lietuvių išlaidų Lenkijoje. Likusią dalį išlaidų sudaro išlaidos ne maisto prekėms, kurioms, priešingai nei maisto produktams, Lenkijoje yra taikomas standartinis 23 proc. PVM tarifas, kuris, kaip žinoma, yra didesnis nei 21 proc. PVM tarifas Lietuvoje“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pirmąją jų įvardija Ž. Mauricas.

Jo teigimu, 85 proc. visų lietuvių išlaidų maisto produktams Lenkijoje sudaro iki 50 kilometrų atstumu nuo jos sienos gyvenančių Lietuvos piliečių pirkiniai, o tie, kurių gyvenamoji vieta nuo pasienio nutolusi per 100 kilometrų, išleidžia mažiau nei 10 mln. eurų – tik „lašą jūroje“.

„Įdomu tai, kad lenkai maisto produktams išleidžia praktiškai tiek pat Vilniuje, kiek vilniečiai Lenkijoje, tad PVM tarifo mažinimas Vilniui (bei kitiems toliau nuo Lenkijos nutolusiems miestams) neturėtų jokio poveikio (ir prasmės)“, – rašo ekonomistas. Ž. Mauricas taip pat pažymėjo, kad Lietuva nėra išimtis, lyginant su kitomis Lenkijos kaimynėmis, kadangi visos jos turi neigiamą prekybos balansą su šia Europos šalimi. Tai, kad kainos Lenkijoje žemesnės nei aplinkinėse šalyse, esą lemia silpnas zloto kursas, kuris per pastaruosius keletą metų tik silpnėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)