Siūlo net priekabas

Pastarosiomis dienomis socialiniuose tinkluose masiškai plinta skelbimai, kuriuose vairuotojai už tam tikrą pinigų sumą siūlo panevėžiečius nuvežti į Lenkiją. Kelionė į lietuvių pamėgtus Suvalkus vienam asmeniui kainuoja nuo 25 iki 30 eurų. Vairuotojai žada patikimumą, saugią kelionę, patogias sėdimas vietas, didelį bagažo skyrių, o esant būtinybei, net ir priekabą prie transporto priemonės galėtų prikabinti.

Ne kartą tokiomis paslaugomis naudojęsis panevėžietis Edgaras pastebėjo, kad pavėžėjimo paslaugos pabrango. Anksčiau vyras į Suvalkus nuvažiuodavo už 18–20 eurų, dabar tenka pakloti 25.

Kelionė per brangi

Edgaras naujienų portalui JP pasakojo, kad kartu su žmona į Lenkiją apsipirkti vykdavo gana dažnai. Ten, kaip ir dauguma lietuvių, jis keliaudavo pigesnių vaistų, maisto produktų, gėrimų, sodo ir daržo prekių, o jo kelionės maršrutas įprastai būdavęs Panevėžys–Suvalkai. Vyras skaičiuoja, kad vykti kito automobiliu ir mokėti tokius pinigus jau nebeapsimoka.

„Matematika paprasta. Iki Suvalkų ir atgal – 450 kilometrų. Jeigu dviese važiuotume mūsų dyzeliniu „golfiuku“, kelionė kainuotų ne daugiau kaip 40 eurų. Vežėjams už du asmenis sumokėtume 50–60 eurų“, – skaičiavo pašnekovas.

Jis ir toliau dėstė mintis: „Pagalvokit, kiek uždirba vėžėjai. Imkim optimalų variantą – mikroautobusiuke yra 12 vietų, kiekvienas moka po 30 eurų. Taigi iš vieno reiso vairuotojas surenka 360 eurų. Kuras tokiam „mikriukui“ kainuotų ne daugiau nei 80 eurų. Vairuotojui lieka 280 eurų. Penki reisai per savaitę ir, prašau, savaitinis atlyginimas – 1400 eurų į rankas.“

Daugiau važiuoja – pigesnė kelionė

Kelionių organizavimu, autobusų ir mikroautobusų nuoma užsiimančios įmonės „Autrega“ direktorė Regina Stokienė naujienų portalui JP sakė, kad žmonių, kurie domisi vežiojimu apsipirkti į Lenkiją, daugėja. Iki šiol įmonė tokių specialių kelionių, skirtų apsipirkimui, neorganizavo, bet, jeigu bus poreikis – paslaugas teikti pradės.

„Jeigu žmonės užsakytų, vežtume, bet kol kas tokių specialių reisų neturime. Kaip tik šiandien sulaukiau skambučio, ar vasario viduryje apsipirkimui į Lenkiją galėtume nuvežti dešimt žmonių. Jie pirks ne tik maisto prekes, bet ir baldus, gal net statybines medžiagas, nes klausė, ar galėtume prikabinti ir priekabą“, – kalbėjo R. Stokienė.

Anot įmonės direktorės, užsakant bet kokią kelionę svarbu žinoti, kad kuo daugiau žmonių važiuos, tuo bus pigiau. Šiuo metu vieno kilometro įkainis – 60 euro centų plius PVM.

Pirks statybinių medžiagų

Artimiausiu metu į Lenkiją vykti planuoja ir panevėžietė Milda. Jos tikslas – įsigyti prekių pigiau.

„Planuojame važiuoti su vyru, autobusiuku, nes pirksime statybinių medžiagų. Šiuo metu įsirenginėjame sodo namą, liko užbaigti terasą ir pastatyti sandėliuką įrankiams.

Kainos pas mus dvigubai ar net trigubai didesnės. Šiuo metu negaliu konkrečiai pateikti pavyzdžių, bet prieš savaitę žiūrėjome internete terasines lentas, jos Lenkijoje buvo dvigubai pigesnės“, – sakė Milda ir pridūrė, kad tuo pačiu važiavimu šeima apsipirks ir maisto prekių parduotuvėse.

„Tokia padėtis Lietuvoje erzina, ir net labai. Pikta, kai šalia esančios šalys gali sau leisti taikyti mažesnį PVM maisto prekėms, o šiuo atveju Lenkija nuo vasario jo apskritai netaikys. Atvirai pasakius, net ir maisto pasirinkimas ten didesnis, o kokybė ne prastesnė nei Lietuvoje“, – taip mano pašnekovė.

Palygino kainas

Milda su vyru į Lenkiją važiuoja gana dažnai. Kartais specialiai dieną skiria apsipirkimui, kartais pravažiuodami sustoja.

„Vyras dažnai važinėja į Angliją, tad maistą dažniausiai perkame Anglijoje, Vokietijoje ir kartais Lenkijoje. Dažniausiai tai būna tokios prekės, kurių nėra pas mus, bet dabar, kai kainos Lietuvoje sukilo, perkame net ir pieną, sviestą.

Man pikta, kodėl turime permokėti už tą pačią prekę. Tarkim, 200 g sviesto pakelis Vokietijoje kainuoja 1,29 euro., litras pieno – 0,64 euro“, – kainas lygino panevėžietė

Sutaupytus pinigus išleis Turkijoje

Milda prisimena, kai darbo reikalais lankėsi Lenkijoje, Bialystoke, užsuko į turgų, pirko vaikams ir sau drabužių. Anot jos, už drabužėlių rinkinuką ten sumokėjo 7 eurus, o viename iš didžiųjų prekybos centrų Panevėžyje identiškas rinkinukas kainavo 21 eurą.

„Lenkijoje sau pirkau alpakos paltuką, už kurį mokėjau apie 40 eurų. Tuo metu pas mus jis kainavo 90 eurų. Ir, apskritai, beveik visada drabužius, avalynę perkame užsienyje. Jeigu bent kiek, kad ir tokioje situacijoje, galima sutaupyti, aš esu tik už tai. Geriau sutaupytus pinigus išleisiu Turkijoje“, – sakė panevėžietė Milda.