Tokią Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą Seime registravo Neįgaliųjų teisių komisijos pirmininkė Laisvės frakcijos narė Monika Ošmianskienė.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas sako, kad toks siūlymas „vertas diskusijos“.

„Dėl jo galėtume apsispręsti jau Seimo pavasario sesijoje“, – BNS sakė jis.

„Esamom aplinkybėm ši lengvata reikštų apie 1 mln. eurų mažesnes valstybės biudžeto pajamas“, – pridūrė jis.

Pasak M. Ošmianskienės, mažesnis PVM elektroninėms knygoms skatintų daugiau skaityti tokias knygas, o tai prisidėtų prie aplinkos tausojimo, žmonių skaitmeninių įgūdžių lavinimo, didesnio informacijos prieinamumo.

„Elektronines knygas reikėtų skatinti skaityti, kaip ir įprastas, spausdintines, nes jos suteikia tą pačią naudą, kaip ir popierinės“, – BNS sakė parlamentarė.

Pasak jos, mažesnis PVM tarifas turėtų paskatinti ir elektroninių bei audio knygų gamybą ir pardavimus: „Šiuo metu švietimas perėjo labai stipriai į nuotolį, o trūksta įvairios ugdymo medžiagos“.

Jeigu Seimas tokiai pataisai pritartų, 9 proc. PVM būtų taikomas spausdintoms ir elektroninėms, taip pat audio knygoms bei spausdintiems ir elektroniniams neperiodiniams informaciniams leidiniams, pavyzdžiui, vadovėliams, pratybų sąsiuviniams, enciklopedijoms, žodynams, žinynams, vaikiškoms knygelės su paveikslėliais, piešimo ir spalvinimo knygelėms, natoms, ir kitiems leidiniams.

Lengvatinis tarifas nebūtų taikomas, jeigu leidinyje mokama reklama sudarytų daugiau kaip 4/5 viso leidinio arba kurių visą ar didžiąją dalį sudaro muzikos ar vaizdo turinys.

Dabar lengvatinis 9 proc. PVM tarifas taikomas tik popierinėms knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams, o 5 proc. – ir popieriniams, ir elektroninės formos periodiniams leidiniams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją