Pasak jo, tokie sprendimai yra nelegalūs ir pažeidžiantys Europos Sąjungos (ES) PVM direktyvą, o dėl jų legitimumo klausimus Europos vadovų taryboje (EVT) kelti turėtų prezidentas Gitanas Nausėda.

„Politikai žvalgosi į aplinkinius „popsintojus“, ypač į Lenkiją, kuri dabar prieš rinkimus kūlversčiais veržiasi. Nelegalu tai, ką Lenkija daro. Yra Europos Sąjungos PVM direktyva, kuri buvo tam ir sukurta, kad šalys nebandytų skurdinti viena kitos tokiais triukais, kad nežaistume nei PVM tarifais, nei akcizais. ES mažai jau kas klauso, ypač lenkai, kurie prisirinkę baudų tiek už Čekijos pasienį, tiek už teismų sistemos pertvarką, nežinau, ar ką nors Europa darys šiuo klausimu”, – pirmadienį „Žinių radijui“ sakė R. Kuodis.

„Tas žmogus, kuris važiuoja į EVT turėtų kelti šį klausimą, tiesą pasakius, labai griežtai, kad baikime šiuos dalykus, popsas popsu, bet yra bendra rinka, yra rimti reikalai ir sustokime. Nuo to visi tapsime silpnesni, daugės cinizmo Europos atžvilgiu jeigu matysime, kad galime laužyti taisykles, jeigu mums taip patogu“, – pridūrė ekonomistas.

ELTA primena, kad Lenkija nuo vasario 1 dienos laikinai stabdys PVM taikymą maisto produktams ir sumažins PVM tarifą degalams. Šis sprendimas, kuriu siekiama sumažinti infliaciją vartotojams, galios šešis mėnesius.

PVM benzinui ir dyzelinui turėtų mažėti nuo dabar 23 iki 8 proc. Daugumai maisto produktų, išskyrus prabangos prekes, Lenkijoje galioja 5 proc. PVM tarifas. Jis šešiems mėnesiams bus panaikintas.

Tam pačiam laikotarpiui PVM nebus taikomas ir dujoms bei trąšoms.

Vyriausybė Varšuvoje, laikinai mažindama PVM, reaguoja į smarkiai išaugusią infliaciją. Statistikos tarnybos duomenimis, brangimas gruodį siekė 8,6 proc., lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)