Pasak ADPS pirmininkės Birutės Daškevičienės, profesinė sąjunga padarė viską, kad su bendrovės atstovais būtų susitarta taikiai, tačiau nei argumentai, nei situacijos analizė, nei piketai ar priminimai apie duotų pažadų nesilaikymą niekur neatveda jau kelerius metus.

Jos teigimu, tarp darbuotojų ir įmonės valdybos vis dar nepasirašyta kolektyvinė sutartis, nuo jų slepiama informacija.

„Netrūksta nesiskaitymo su darbuotojais, įvairių pažeidimų. Papildomą įtampą kelia ir nežinia dėl darbdavio vienašališkai priimtos darbo užmokesčio sistemos: su ja darbuotojai supažindinti sausio paskutinėmis dienomis, tačiau taikymas numatytas atbuline data – nuo sausio 1 d. Darbuotojai paskaičiavo, kad dėl šios naujos tvarkos dalis jų nukentės – atlyginimai per mėnesį sumažės daugiau kaip 100 eurų. Dėl to nebematome kitos galimybės – telieka streikuoti“, – padėtį apibendrina B. Daškevičienė.

Profsąjunga pranešime pažymi, kad gruodį „Achemos grupė“ skelbė per 9 praėjusių metų mėnesius uždirbusi 58,182 mln. eurų audituoto nekonsoliduoto grynojo pelno.

„Kitaip tariant, 64,8% daugiau nei užpernai, kai jis buvo 35,309 mln. eurų. AB „Achema“ 2021 m. taip pat dirbo pelningai, tačiau darbuotojams metinių premijų už pasiektus rezultatus neišmokėjo. Jei būtų pasirašyta kolektyvinė sutartis, darbuotojams priklausytų dviejų tarifinių darbo užmokesčių premija“, – rašoma ADPS pranešime.

Streiko organizatoriai reikalauja įmonės kartą per metus indeksuoti darbuotojų tarifinį darbo užmokestį, dėl konkretaus indeksacijos dydžio ateinantiems metams susitarti iki metų pradžios. Taip pat prašoma visiems darbuotojams skirti vienkartinį paskatinimą už metinius rezultatus, priklausomai nuo pasiektų rezultatų.

ADPS nori su bendrove pasirašyti 2 metų trukmės kolektyvinę sutartį, susitarti dėl ilgesnės nei numatyta Darbo kodekse viršvalandžių trukmės, o darbo apmokėjimo sistemą nustatyti kolektyvine sutartimi bei su ja supažindinti visus darbuotojus.

Gruodį organizuotas slaptas ADPS narių balsavimas dėl streiko skelbimo parodė, kad jam pritaria virš 80 proc. ADPS narių – tai sudaro 30 proc. AB „Achema“ darbuotojų.

„.Pagal įstatus reikia 25 proc. narių pritarimo dėl streiko skelbimo – surinkome virš 80 proc. Tai aiškiai rodo įsisenėjusias problemas bendrovėje. Svarbu tai, kad palaikymą profesinės sąjungos iškeltiems reikalavimams reiškia ir AB „Achema“ darbuotojai, kurie nepriklauso profsąjungai – tiesiog balso teisę turėjo tik nariai“, – paaiškina ADPS pirmininkė.

„Jei viskas vyks sklandžiai, šis streikas bus pirmasis Lietuvoje, kai streikuos privatus sektorius. Deja, dėl sudėtingų streiko skelbimo procedūrų darbuotojams nėra lengva realiai pasinaudoti šia fundamentalia Tarptautinės darbo organizacijos įtvirtinta teise. Mums teisinės procedūros užtruko beveik dvejus metus“, – prideda ji.

Pasak ADPS, jos veiksmus ir keliamus reikalavimus palaiko ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių profesinės sąjungos bei tarptautinės organizacijos. Jau anksčiau paramą išreiškė ne tik atskiros šalies profesinės sąjungos, šakinės organizacijos ar Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, bet ir tokios įtakingos tarptautinės profesinių sąjungų federacijos kaip Europos pramonės profesinė sąjunga (IndustriAllEurope) ar Europos viešųjų paslaugų profesinių sąjungų federacija (EPSU).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)