Anot jų, ECB paprašė iš jo prižiūrimų bankų informacijos, kaip jie reaguotų į naujas sankcijas Rusijai, įskaitant pastarosios bankų atjungimą nuo tarptautinės tarpbankinių pervedimų sistemos SWIFT. ECB, pasak šaltinių, nori įsitikinti, kad Europos bankai galės laikytis bet kokio sankcijų režimo ir greitai nutraukti į naująjį „juodąją sąrašą“ patekusių klientų aptarnavimą.

Britų įtakingo leidinio žiniomis, ECB paprašė tokių duomenų iš virtinės bankų, svariai atstovaujamų Rusijoje ir Ukrainoje, įskaitant Vokietijos „Deutsche Bank“, Nyderlandų ING, JAV „Citi“, Prancūzijos „Societe Generale“, Austrijos „Raiffeisen“ ir Italijos „UniCredit“.

Tarptautinių atsiskaitymų banko duomenimis, tarptautiniai bankai, įskaitant jų padalinius Rusijoje, valdo 121 mlrd. JAV dolerių vertės Rusijos rezidentų aktyvus, o Rusijos kompanijų depozitai tarptautiniuose bankuose vertinami 128 mlrd. JAV dolerių. Labiausiai rizikingas šiuo požiūriu įvardijamas „Societe Generale“.

Rusijos kariuomenės sutelkimo prie sienos su Ukraina fone JAV ir ES perspėjo Rusiją dėl precedento neturinčių sankcijų tuo atveju, jei Rusijos kariai įžengtų į Ukrainą. Viena drastiškiausių baudžiamųjų priemonių gali tapti Rusijos atkirtimas nuo SWIFT, tačiau Vakarų ekspertai ir politikai perspėja, kad tai gali neigiama atliepti ir Vakarams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)