Europarlamentarės vertinimu, reikalingas daug įvairesnis kainų mažinimo priemonių spektras, todėl ji taip pat ragina atkreipti dėmesį į tai, kad valstybinės energetikos įmonės pastaraisiais metais sugebėjo dirbti pelningai, o tai, politikės nuomone, reiškia, kad jos gali mažinti savo paslaugų kainas.

„Mes atkreipėme dėmesį į valstybines energetikos įmones. Pavyzdžiui, „Ignitis“ pelnas pasiekė net 180 mln. eurų. Mes Vyriausybei ne kartą sakėme, kad galbūt reikėtų susėsti prie bendro stalo su valstybinėmis įmonėmis ir žiūrėti, kaip būtų galima iš jų pelnų amortizuoti tas kylančias kainas ir tiesiog surasti galimybę teikti tas paslaugas už pačias mažiausias kainas“, – penktadienį „Žinių radijui“ kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Socialdemokratė atkreipia dėmesį, kad PVM šildymui sumažinti nuo 9 iki 5 proc. jos vadovaujama jėga siūlė dar praėjusią vasarą, todėl Finansų ministerijos svarstymus apie šias priemones ji laiko pavėluotais.

„Girdžiu iš finansų ministrės, kad gal būtų galima svarstyti klausimą dėl PVM šildymui sumažinimo nuo 9 iki 5 proc., bet, kol tas svarstymas bus atliktas, kol bus pakeisti įstatymai, kaip suprantu, baigsis ir šildymo sezonas“, – tikino ji.

Pasak europarlamentarės, kitos valstybės kylančių energetikos išteklių kainų kontekste pritaikė kur kas reikšmingesnes priemones, kurios galėtų stabdyti augančią infliaciją.

„Pasižiūrėkime, kokius siūlymus teikia ta pati Estija. Estai priėmė sprendimą sumažinti įmokas už gamtinių dujų 50 proc. sąskaitas. Tokias kompensacijas mokėti savo žmonėms. Tie patys švedai, norvegai, lenkai imasi priemonių, kaip žmonėms kompensuoti padidėjusias elektros, dujų, šildymo išlaidas. Žinoma, Lenkijoje tų priemonių priimta daugiausiai“, – tikino V. Blinkevičiūtė.

ELTA primena, kad ketvirtadienį žaliosios energetikos konferencijoje „GreenTech Vilnius“ dalyvavusi finansų ministrė Gintarė Skaistė pabrėžė, kad jokie konkretūs siūlymai dėl PVM lengvatos dar nėra pateikti. Pasak jos, siūlymus ketinama pristatyti kitą savaitę.

Tuo metu šalies vadovas Gitanas Nausėda ketvirtadienį sakė sveikinantis tarp Vyriausybės narių pasigirdusius pasvarstymus dėl PVM lengvatos šildymui. Tačiau prezidentas pažymi, kad ši priemonė nebus pakankama, siekiant padėti žmonėms įveikti augančios infliacijos iššūkius. Pasak prezidento, nauda, kurią pajustų gyventojai dėl šios lengvatos, siektų tik 5–6 eurus.

Dėl šalyje augančios infliacijos prezidentas kitą savaitę ketina suburti šalies politinių partijų bei atsakingų ministerijų atstovus diskusijai šiuo klausimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją