Siūlymui trečiadienį pritarė Biudžeto ir finansų komitetas, apsvarstęs Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, parengtas komiteto nario Algirdo Butkevičiaus.

Pasak jo, pakeitimai leistų individualia veikla besiverčiantiems žmonėms lengviau sudaryti finansines ataskaitas ir gauti bankų paskolas.

Jei Seimas pritars pataisoms, naują tvarką galėtų taikyti ne tik individualiai dirbantieji, įregistruoti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mokėtojais arba savo veiklai priskyrę ilgalaikį turtą, tačiau ir kiti tokia veikla užsiimantys gyventojai.

„Nemanau, kad daug pasirinks šį būdą, visi nori mokėti mokesčius, kai realiai gauna pinigus, o kai negauna, ir nenori mokėti“, – komitete sakė Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento vyresnioji patarėja Alina Gaudutytė.

Jos teigimu, 87 proc. individualia veikla besiverčiančių žmonių apskaito iki 20 tūkst. eurų pajamas per metus.

Komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas skaičiavo, kad 2020 metais 62 proc., arba 175 tūkst. žmonių, dirbusių individualiai, registravo gaunamas pajamas, o uždirbamas – 38 proc., arba 105 tūkst.

„Taip yra todėl, kad didžioji dalis vykdo labai smukią veiklą ir didesnes pajamas gauna rečiau“, – komentavo jis. Pasak jo, tik penktadalis iš jų buvo PVM mokėtojai.

„Absoliuti dauguma, kuri taiko kaupimą, nėra PVM mokėtojai – 81 proc., arba 86 tūkst. kaupimo apskaitos principą taikiusių gyventojų nebuvo PVM mokėtojai“, – teigė komiteto pirmininkas.

Kaupimo principas reiškia, kad pajamos registruojamos tada, kai jos uždirbamos, neatsižvelgiant į pinigų gavimo momentą. Tuo metu taikant pinigų apskaitos principą pajamos yra pripažįstamos jų gavimo momentu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją