„Vyriausybė šiuo metu svarsto priemones, kaip sumažinti galbūt energijos kainų krizės poveikį ir matome, kad šildymo kainos žmonėms yra didelės, sąskaitos yra didelės ir šiuo metu svarstome, su Europos Komisija kalbamės, kokios priemonės galėtų būti taikomos būtent šiam šildymo sezonui, kad padėti žmonėms pergyventi būtent šitą energijos kainų krizę“, – LNK laidai „Labas vakaras, Lietuva“ kalbėjo G. Skaistė.

Ji teigė, kad priemones Ministrų kabinetas pristatyti turėtų artimiausiu metu.

„Mus riboja ne tik mūsų pačių nacionaliniai įstatymai, bet taip pat ir direktyvos, kurios riboja mūsų pasirinkimo priemones, jas reikia derinti su Europa (...) Artimiausiu metu Vyriausybė savo pasiūlymus pateiks“, – kalbėjo ministrė.

Gali būti mažinamas PVM

Šį šildymo sezoną rekordiškai išaugus sąskaitoms už šilumos energiją Vyriausybė svarsto sumažinti lengvatinį PVM tarifą šildymui nuo 9 iki 5 procentų, remdamasi šaltiniais skelbia „Info TV“. Tai BNS patvirtino ir kitas nesusijęs šaltinis.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, jog Vyriausybė siekia mažinti brangstančių energetinių išteklių kainas, o naujus pasiūlymus žada pristatyti jau netrukus.

„Vyriausybė svarsto tam tikras priemones, kurios padėtų išgyventi šį šildymo sezoną. Šiuo metu kalbame su Europos Komisija, artimiausiu metu Vyriausybė savo pasiūlymus pateiks“, – trečiadienį „Info TV“ laidoje „Info diena“ sakė G. Skaistė.

„Manau, kad Vyriausybė artimiausiu metu pristatys priemones, nes jas reikia suderinti su europine teise, priemonės būtų taikomos dar šiam sezonui, kai yra didžiausias kainų šuolis“, – sakė ministrė.

G. Skaistė nepatvirtino, jog siūloma sumažinti PVM iki 5 proc. ar dar daugiau, tačiau teigė, jog būsimi siūlymai susiję su mokesčių lengvatomis.

„Matome, kad energijos kainų šuolis yra didžiulis ir sąskaitos kai kur išaugo labai ženkliai. Norisi imtis visų įmanomų priemonių, kurias valstybė tikrai gali padaryti ir svarstome tam tikrus pasiūlymus, tikėtina, per mokestines priemones (...). Tikėtina, kad amortizacinę naštą prisiimtų valstybė“, – sakė G. Skaistė.

Šiuo metu centralizuotai tiekiamai šilumai jau taikomas lengvatinis 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas, kai standartinis siekia 21 proc.

Pastaruoju metu pasigirdo ir siūlymų taikyti lengvatinį 0 procentų PVM tarifą šilumos energijai, tiekiamai gyvenamosioms patalpoms šildyti, įskaitant šilumos energiją, perduodamą per karšto vandens tiekimo sistemą. Tai numatančią Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą įregistravo Seimo socialdemokratai, pranešė naujienų agentūra ELTA.

Šis šildymo sezonas Lietuvoje, ypač Vilniuje, tapo finansiniu iššūkiu daugeliui gyventojų. Šilumos brangimas aiškinamas pabrangusiomis žaliavomis – biokuru ir dujomis.

Sostinėje daugiausia tebekūrenama būtent dujomis, kurios per metus pabrango keletą kartų, o Vilniaus kogeneracinės jėgainės biokuro bloko statybų nesuspėta užbaigti laiku.

Imantis priemonių amortizuoti šilumos brangimą, vilniečiams sudaromos galimybės išdėstyti sąskaitas per ilgesnį periodą, tam Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) turėjo skolintis dešimtis milijonų eurų.

Dalis šalies gyventojų, kaip ir anksčiau, gali naudotis kompensacijomis už šildymą.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) šį mėnesį skelbė, kad sausį vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Lietuvoje yra 7,55 cento už kilovatvalandę (be PVM) – tai 12,86 proc. daugiau nei gruodį ir net 78,07 proc. daugiau nei prieš metus – 2021 metų sausį.

Biokuro kaina per metus (pernai lapkričio kainas palyginti su 2020 metų tuo pačiu mėnesiu) didėjo 94,72 proc., gamtinių dujų – 298,62 proc.

Čia galite pažiūrėti LNK video