„Esame sustiprinę, tiek patys „Lietuvos geležinkeliai“, tiek Vyriausybė, visas patikros procedūras, visų galimų sandorių, esamų sandorių ir pan., kad užtikrintume savo nacionalinio saugumo interesus“, – po bendro uždaro Ekonomikos bei Nacionalinio saugumo bei gynybos komitetų posėdžio žurnalistams Seime sakė M. Skuodis.

Jo teigimu, bus tikrinamos visos privačių bendrovių sutartys, kuriomis joms leista ar prašoma leisti naudotis LG valdoma infrastruktūra ir paslaugomis.

M. Skuodis pabrėžia, kad bus tikrinamas bet koks sutartinis įsipareigojimas, įsitikinant, ar „teisė leidžia tą daryti, ar neleidžia to daryti“.

Vis tik ministras pripažįsta negalįs garantuoti, kad trąšų tranzitas per Lietuvą po vasario 1 d. sustos.

„Nenoriu, kad mes susikurtume klaidingų lūkesčių, kad čia 100 proc. nevažiuos. Pagal šią sutartį, kurią mes paskelbėme negaliojančia Vyriausybės sprendimu – trąšos tikrai nevažiuos. Ar kitais būdais nevažiuos, na, šioje vietoje priklausys nuo daugelio aplinkybių“, – teigia M. Skuodis, žadėjęs, kad Vyriausybė padarys viską, kad to neįvyktų.

Apie sprendimą dėl sutarties su „Belaruskalij“ nutraukimo: esame įsitikinę, kad elgiamės teisėtai

M. Skuodis tvirtina, kad Baltarusijos valstybinei įmonei „Belaruskalij“ nusprendus kreiptis į tarptautines institucijas dėl vasario 1 d. numatomo sutarties su „Lietuvos geležinkeliais“ nutraukimo, Lietuva galėtų pateikti savo argumentus dėl tokių sprendimų teisėtumo.

„Mes iš savo pusės esame įsitikinę, kad elgiamės teisėtai. Lietuvos sprendimai paremti visais teisės aktais. Žinot... mes gal irgi galime paduoti į kokį nors teismą už situaciją pasienyje ir panašiai“, – trečiadienį Seime atsakinėdamas į žurnalistų klausimus kalbėjo M. Skuodis.

Ministras pažymėjo, kad Vyriausybė yra įvertinusi priimtų sprendimų teisėtumą.

„Vyriausybė priimdama sprendimus tikrai įvertino visas teisines aplinkybes ir vadovaujasi ta teisine baze, kurią mes turime. Daro tuos sprendimus, kuriuos ir gali daryti, ir privalo daryti pagal teisės aktus“, – tikino jis.

ELTA primena, kad trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) bei Ekonomikos (EK) komitetai susirinko į antrąjį bendrą posėdį dėl Baltarusijos valstybinės įmonės „Belaruskalij“ trąšų tranzito tyrimo.

Gruodžio 8 d. įsigaliojus JAV sankcijoms valstybinei Baltarusijos kalio trąšų gamintojai „Belaruskalij“, įmonės krovinių judėjimas Lietuvos teritorija nesustojo, kadangi „Lietuvos geležinkeliai“ lapkričio pabaigoje iš bendrovės gavo netipinius išankstinius mokėjimus už jos krovinių pervežimus iki kovo.

Gruodžio 21 d. Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija priėmė sprendimą, kad 2018 m. OAO „Belaruskalij“ ir AB „Lietuvos geležinkelių“ sudaryta sutartis dėl krovinių vežimo geležinkeliais organizavimo, taip pat 2021 m. spalio mėnesio sutarties pakeitimas neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

Sausio 12 d. vykusiame Vyriausybės posėdyje buvo nutarta, kad „Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ sutartis kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui ir ji bus anuliuota nuo vasario 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)