Vis dėlto abi pusės sutinka, kad pandemijos valdymui skirtų pokyčių dažnumas ir informacijos pateikimas kelia sunkumų ir darbuotojams, ir darbdaviams.

Nuo šiandien izoliuotis privaloma tik turėjus kontaktą šeimoje, nebereikės izoliuotis asmenims, kurie turėjo didžiausios rizikos sąlytį darbe, skelbia Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Bet ir šioje tvarkoje yra išimčių, pirmiausia, kalbant apie kritinių veiklų užtikrinimą šalyje.

Lietuvos profesinių sąjungos konfederacijos (LPSK) prezidentė Inga Ruginienė stebisi, kad imamasi daryti išimčių dėl saviizoliacijos, nors nekomunikuojama, kad epidemiologinė situacija būtų pagerėjusi.

„Įtariu, kad galimai darbdavių lobistai padirbėjo dėl darbuotojų trūkumo ir tada taikomi absoliučiai politiniai sprendimai. Sistema taikoma spręsti vienai problemai, tačiau kažkodėl užmirštama ir žymiai svarbesnė, tai saugumo problema (...) Kas čia per nesąmonė? Tiek daug kalbėjome, kad ypač svarbu izoliuotis, nesimaišyti, būti su kaukėmis, kai kurie net su respiratoriais, „skiepykimės“, „testuokimės“, – portalui „Delfi“ sakė I. Ruginienė.

Inga Ruginienė

„Dar ketvirtadienį kalbėjo apie privalomą skiepijimą ir aiškino, kaip tai svarbu, kad neduok Dieve, senuko kokio neužkrėstum, tuo tarpu dabar absoliutus chaosas ir atlaisvėjimas“, – pridūrė ji.

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Andrius Romanovskis turi kitą nuomonę: pandemijos pobūdis keičiasi.

„Jeigu kalbame apie izoliacijos tvarką ir jeigu ji tampa lankstesnė ir šiuo atveju sudaro galimybę darbo vietoje išlaikyti žmones, tai ji signalizuoja (...), kad vis dėlto tikriausiai einame į naują etapą ir naujai valdome pandemiją, – ne tuo griežtuoju karantininiu būdu, o lankstesniu“, – kalbėjo A. Romanovskis.

Jis neneigia, kad užsikrėtimų skaičius yra nemažas, tačiau kritinės būklės ligonių nedaugėja.

„Bet akivaizdžiai matyti, kad tie skaičiai neimplikuoja didesnių (tai yra, sunkios formos – aut. past.) susirgimų. Tai aš manau, kad visos šitos tvarkos yra protingos ir sveikintinos. (...) Darbo vietose, ypač gamyboje, žmonės dirba ir su kaukėmis, tai aš manau, kad čia protingi sprendimai“, – kalbėjo LVK prezidentas.

A. Romanovskio teigimu, bent jau jo atstovaujama organizacija nemėgino daryti įtakos šiems siūlymams. Jo manymu, priimant tokius sprendimus veikiausiai buvo tartasi su specialistais.

„Yra įvairiausių darbdavių grupių, bet tai nebuvo kažkoks mūsų pasiūlymas arba mūsų kalbėjimas. Bet aš manau, kad tai yra logiška: tai yra klausimas ne tik darbdavių, bet ir valstybės. Jeigu tu siunti žmones į saviizoliaciją, jiems turi mokėti išmokas (...) Tai čia atsakant į klausimą, kad čia darbdaviai kažką sau „išsimušė“ sveikatos klausimu, tai istoriškai niekada to nebūdavo. Visą laiką pas mus būdavo pradžioje sveikata, o paskui visi kiti dalykai“, – aiškino pašnekovas.

Andrius Romanovskis

I. Ruginienė, savo ruožtu, sako, kad neturėtų „nieko prieš“ minėtų pokyčių atžvilgiu, jeigu Vyriausybė aiškiai iškomunikuotų, jog pandemija baigėsi.

„Kad pandemija baigėsi, kad viskas eina laisvėjimo, lengvėjimo kryptimi, tai tada gal ir būtų logiška. Tai tada nekalbėkime apie privalomąjį skiepijimąsi, nekalbėkime, kad žmonės neatsakingi, kad kažko nedaro. Tai nuosekliai ir laikykimės pozicijos, kad viskas yra gerai“, – įsitikinusi LPSK prezidentė.

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos(LSVPA) pirmininkė Zita Sorokienė neįžvelgia bėdos, jeigu žmogus serga, tačiau dirba nuotoliniu būdu. Tačiau jai atrodo prieštaringa ir nesuprantama tvarka, kai mėginama diferencijuoti, kur – darbe ar šeimoje – turėjo kontaktą darbuotojas.

„Toliau eina į darbą, kontaktuoja (...), dalyvauja gyvenime, eina į parduotuvę, į sveikatingumo įstaigas, į sveikatos priežiūros įstaigas. Šito dalyko aš nesuprantu: jiems nereikia izoliuotis, o tarkime, šeimos nariai, kurie serga, jie privalo izoliuotis. Man tai čia toks kontroversiškas dalykas“, - kalbėjo Z. Sorokienė.

Kalbėdama apie leidimą dirbti sergant koronaviruso besimptome forma valstybės kritines funkcijas atliekantiems darbuotojams, ji teigė, kad tai gali būti pateisinama išimtis, tačiau tokiu atveju būtina dar labiau paisyti saugumo priemonių.

„Galvoju, kad Vyriausybė priima tokį sprendimą ne šiaip sau „priimame, gal pamėginame“, – bet turbūt situacija yra sudėtinga. Tačiau ir tie patys žmonės, kurie dirbs, eis į darbą ir, tarkime, serga ir nereikės jiems izoliuotis, jie patys turi būti tiek sąmoningi, kad žinotų savo atsakomybę, nevaikštinėtų bet kur ir laikytųsi higienos reikalavimų“, – komentavo LSVPA pirmininkė.

Vaikas ligoninėje

I. Ruginienė teigia pasigendanti nuoseklumo ir bent trumpalaikės strategijos valdant pandemiją. Anot jos, akivaizdu, kad virusas yra problema, kuriai lengvo sprendimo nėra.

„Bet, atsiprašau, bent kokioms dviem trims savaitėms kažkokia artimiausia strategija, na, turėtų būti suplanuota ir paskelbta. Darbuotojų trūkumas kodėl susidaro? Todėl, kad tiek darbuotojai, tiek darbdaviai nespėja susigaudyti taisyklėse ir negali pasiruošti (...) Tos tvarkos eina viena po kitos, tai čia nespėji net reaguoti. Kažkoks visiškas nesusipratimas ir sąmyšis“, – komentavo I. Ruginienė.

Jos teigimu, net sunkiausiu pandemijos periodu, kai trūko kaukių ir nebuvo vakcinų, darbdaviai sugebėjo persiorientuoti, įsidiegti saugumo priemones.

„Ir izoliacija buvo, viskas buvo išspręsta. Dabar, kuo daugiau žinome apie virusą, kuo jis eina lengvesne forma, tuo daugiau chaoso šalyje“, – sakė asociacijos vadovė.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas A. Romanovskis pripažįsta, kad informacija kinta, o jos srautai dideli, tačiau jis linkęs į tai žiūrėti kaip į tam tikrą situacijos pasekmę.

„Iš kaitos pusės, tai aišku – nemažai dalykų mes sužinome tada, kada jie yra paskelbiami viešai. Tai čia tas tiesa. Kita vertus, jeigu tai yra lengvinantys dalykai, ne griežtinantys, tai tau visą laiką prie lengvinančių aplinkybių yra paprasčiau adaptuotis“, – teigė A. Romanovskis.

„Iš verslo mes visą laiką girdime, kad tos informacijos gavimas yra pasunkėjęs, nes yra skirtingos institucijos, tos informacijos reikia ieškoti. Bet čia turbūt tokia šių laikų informacijos amžiaus bendra problema, kad informacijos yra labai daug ir tada tu turi ją kažkur atsirinkti ir susirasti. Iš dalies gal visi jau pripratę“, – svarstė pašnekovas.

Zita Sorokienė

Z. Sorokienė mano, kad apskritai teisės aktų kaita šalyje per dažna, o pandemijos valdymo pakeitimus sekti išvis sunku.

„Žmonės tiesiog nebesusigaudo tos informacijos sraute, arba menkiau susigaudo. Ir iš tiesų, mes sužinome, kad vieną dieną kalbama jau taip, praėjus savaitei kalbama jau kitaip, jau keičiami priimti sprendimai“, – sakė Z. Sorokienė.

Smulkaus ir vidutinio verslo atstovė teigia nemananti, kad gyvenimas turi sustoti ir priimti sprendimai nekisti.

„Be abejo, ir pačios aplinkybės verčia pakeisti vieną ar kitą teisės aktą. Bet informacijos trūkumas yra tikrai didelis. (...) Jeigu yra pakeitimai ir jie paveikia didžiąją dalį visuomenės, tai informacija turi būti labai dažna, suprantama“, – sakė ji.

Z. Sorokienė taip pat norėtų intensyvesnio bendradarbiavimo su Vyriausybe, ministerijomis: „Su verslu bendradarbiavimas turėtų būti daug glaudesnis“.

I. Ruginienė mano, kad sprendimai turi būti paaiškinami dar prieš juos priimant, o ne po to.

„Dabar, kiek tenka kalbėti su darbuotojais, tai elementari situacija šeimoje ar darbe – kai yra kontaktas, ne kontaktas, teigiamas teistas – žmonės nežino, ką daryti. Tiek viskas keičiasi. Žmonės realiai skambina viens kitam ir klausia: ką daryti?“, – stebėjosi I. Ruginienė.

SAM pirmadienį pristatė nuo šiandien įsigaliojusius pasikeitimus. Pagal patikslintą tvarką, izoliuotis reikės tik tuo atveju, jeigu asmuo turėjo sąlytį su kartu gyvenančiu asmeniu.

Atskiri algoritmai galioja asmens sveikatos priežiūros, socialinės globos, ugdymo įstaigoms bei kritinių tarnybų darbuotojams.

Darbo vietoje sąlytį turėjusiems asmenims izoliuotis nebereikės, tačiau jiems išlieka rekomendacijos dėl testavimo, nuotolinio darbo ir kitų COVID-19 ligos prevencijos priemonių. Rekomenduojama tris kartus atlikti savikontrolės tyrimą arba greitąjį antigeno testą: iš karto sužinojus apie turėtą kontaktą, po 48–72 valandų ir dar po 48 valandų.

Kontaktą su kartu gyvenančiu asmeniu, sergančiu COVID-19, turėjusiems asmenims izoliuotis reikės nepaisant jų imunizacijos statuso – izoliuotis turės ir paskiepyti žmonės. Yra išimčių.

Praėjusį pirmadienį įsigaliojo trumpesnis saviizoliacijos terminas – 7 dienos vietoj 10 dienų. Buvo pakeista ir nedarbingumo pažymėjimų išdavimo tvarka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)