„Įvykdžius rekonstrukciją sieros rūgšties gamyba išaugtų 500 tūkst., fosforo rūgšties – 100 tūkst., tirpių trąšų – apie 25 tūkst. tonų, taip pat pagerėtų įmonės energetinis balansas ir nebereikėtų papildomai pirkti elektros energijos“, – BNS sakė R. Prosevičius.

„Pagrindinė rekonstrukcijos priežastis – augantis trąšų poreikis ir didėjančios jų kainos“, – pridūrė jis.

Pasak „Lifosos“ vadovo, per kelerius metus įmonė planuoja išplėsti sieros ir fosforo rūgšties cechus, gerokai padidinti trąšų sandėlius bei pagerinti aplinkosaugą.

„Planas yra šiuos darbus nestabdant gamybos atlikti per penkerius metus – iki 2026-ųjų, tačiau mums dar reikia, kad jiems pritartų akcininkas, čia ne viskas nuo mūsų priklauso“, – sakė R. Prosevičius.

Akcininkų pritarimo „Lifosos“ vadovas tikisi pirmąjį pusmetį. Investicijos, planuojama, sieks apie 150 mln. eurų.

„Mes buvome susiskaičiavę apie 137–140 mln. eurų, bet dabar kainoms kylant greičiausiai bus apie 150 mln. eurų investicija su visa infrastruktūra“, – sakė R. Prosevičius.

Anot „Lifosos“ vadovo, rekonstrukcijai neturėtų sukliudyti pastaruoju metu sukilusios energetinių resursų kainos, nes jos galutinio įmonės produkto – trąšų – kainoje tesudaro apie 7 procentus.

„Žaliavos pas mus sudaro apie 78 proc. galutinio produkto kainos, energetika mūsų gamyboje tėra 6–7 proc., o, pavyzdžiui, dujos vos 2–3 proc., tad dabartiniai energetiniai šuoliai mums reikšmingos įtakos neturi“, – sakė R. Prosevičius.

Praėjusius metus vienais sėkmingiausių įmonės istorijoje įvardijantis „Lifosos“ vadovas su atsargiu optimizmu žiūri ir į 2022-uosius.

„Praėję metai mums buvo vienareikšmiškai sėkmingi – vieni iš geriausių, dar nenoriu detalizuoti pelnų, tačiau vien mūsų apyvarta pernai siekė apie puse milijardo eurų“, – sakė R. Prosevičius.

„Mūsų versle taip jau būna – užkyli ant kalno, o po to krenti į duobę – tokia sinusoide ir dirbame, tačiau priklausome koncernui, kuris gamina ir azotines, ir fosforo trąšas, žaliavas tiekia, tai vieni per kitus išsibalansuojame“, – pridūrė jis.

Pasak jo, pernai 93 proc. įmonės produkcijos buvo eksportuojama, apie 7 proc. liko Lietuvoje.

Registrų centro duomenimis, 2020 metais „Lifosa“ gavo 315,2 mln. eurų pajamų – 10,6 proc. mažiau nei 2019 metais, jos audituotas grynasis pelnas mažėjo 6,4 proc. iki 16,8 mln. eurų.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai „EuroChem Group“, kurios 90 proc. priklauso Rusijos verslininko Andrejaus Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)