ES mėgina įteisinti reikšmingą susitarimą, dėl kurio susitarė beveik 140 šalių ir kuris numato 15 proc. minimalų pelno mokestį pasaulinėms milžinėms.

Prancūzijai ką tik pradėjus šešių mėnesių pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpį, 27 narių blokas ketina tapti pirmąja jurisdikcija, įgyvendinsiančia EBPO tarpininkaujantį susitarimą iki jo visuotinio taikymo pradžios 2023 metų sausio 1 dieną.

Visgi tam reikia vienbalsio ES narių pritarimo, o padėtį apsunkina tai, kad bloke susibūrė nedidelė Lenkijos vadovavo šalių grupelė, kuriai kyla įvairių abejonių dėl mokesčio patvirtinimo.

Planams prieštaraujančių Lenkijos ir Vengrijos santykiai su jų partnerėmis ES šiuo metu nėra patys geriausi, o Varšuva ir Budapeštas laikomi tolstančiais nuo bloko demokratinių vertybių.

Pasaulinis minimalus pelno mokestis yra tik viena EBPO susitarimo dalis, o abiejų šalių kritika grindžiama nuomone, kad kita svarbi susitarimo dalis, arba „pirmasis ramstis“, turi būti įgyvendintas tuo pačiu metu.

Minėtas ramstis apima labai sudėtingą susitarimą, pagal kurį įmonės būtų apmokestinamos ten, kur uždirba pelną. Ši nuostata yra skirta didelėms technologijų grupėms, bet dar turi nėra išbaigta.

Lenkija negali paremti vienašališko pasaulinio minimalaus mokesčio įvedimo ES, mažinančio ES konkurencingumą ir paliekančio pirmąjį ramstį nuošalyje“, – ES finansų ir mokesčių ministrų posėdyje pareiškė Lenkijos ambasadoriaus ES pavaduotojas Arkadiuszas Plucinskis.

„Šiuo tikslu mes primygtinai reikalaujame patvirtinti mūsų pasiūlymą <...> – tai yra teisiškai susieti du ramsčius“, – pareiškė jis.

Vengrijos finansų ministras Mihaly Varga (Mihajus Varga) teigė, kad nesugebėjimas spręsti kito ramsčio klausimo „keltų pavojų politiniams svertams, naudojamiems trečiųjų šalių atžvilgiu ir galinčių padėti veiksmingai įgyvendinti“ susitarimą.

Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire (Brunas Le Meras) pareiškė, kad į ES parengtą tekstą minimalaus mokesčio nuostatos perkeltos „lygiai tokiomis pačiomis sąlygomis“, kaip ir EBPO pasiūlyme, todėl „yra kažkas nesuprantamo“ teigti, kad jis neturėtų būti priimtas.

Prancūzija tikisi, kad galutinis susitarimas dėl minimalaus mokesčio bus pasiektas jau kovo mėnesį, likus vos kelioms savaitėms iki Prancūzijos prezidento rinkimų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)