D. Dundulis, paklaustas, kaip Lenkijos politikų sprendimas dėl PVM maisto produktams naikinimo paveiks Lietuvą, skaičiavo, jog mūsų šalis neteks dalies apyvartos.

Verslininkas atvirai teigė, jog lietuviams paprasčiausiai apsimokės važiuoti pas kaimynus ir jiems tai daryti apsimokės.

„Šiai dienai mes turime kažkur 16 proc. PVM skirtumą ir dar kokius 4 proc. skirtumo sudaro kiti mokesčiai, todėl šiai dienai mokestinis skirtumas tarp Lietuvos ir Lenkijos siekia apie 20 proc.

Nuo vasario, galime sakyti, prisidės dar 5 proc., ir bus 25 proc., kas yra jau ketvirtadalis. Tai jau tikrai bus didelis skirtumas, todėl faktas, kad Lietuva praras dalį apyvartos“, – teigė jis.

Pasak verslininko, kol lietuvių prekybininkai skaičiuos praradimus, Lenkijos politikai žengia viena koja priekin.

„Važiavimas apsipirkti į Lenkiją, manyčiau, yra sumažėjęs iš įvairių šalių, ne tik Lietuvos dėl pandemijos, bet kadangi kainų skirtumas vėl bus didesnis, žmonės vėl pripras važiuoti apsipirkti į Lenkiją.

O kai jie vėl nuims PVM lengvatą, žmonės toliau važiuos. Juk valdžiai reikia pripratinti srautus važiuoti apsipirkti. Manyčiau, kad tai tokia net strategijos dalis. Žmonės pinigus uždirbinės vienose šalyse ir viską atveš lenkams, ir ekonomika tose šalyse susilpnės, o Lenkijoje sustiprės“, – apie naudas kaimynei kalbėjo jis.

Anot D. Dundulio, jeigu Lietuva nori padėti savo gyventojams, iš vis turėtų naikinti PVM, tačiau, kaip pridūrė, tai nėra įmanoma, nes biudžetui reikia lėšų.

Verslininkas aiškino, jog jei Lietuva nuspręstų naikinti ar mažinti PVM maisto produktams, nauda būtų keliose vietose, mat žmonės mažiau vyktų apsipirkti į Lenkiją, būtų neprarandama maisto produktų apyvarta, būtų padėta žmonėms.

„Aš sakyčiau, kad visam maistui naikinti ar mažinti PVM nereikia, užtektų sūriui, mėsos gaminiams, dėl ko žmonės ir važiuoja į Lenkiją. Čia reikėtų visos analizės, bet nematau tikslo PVM mažinti visiems produktams“, – sakė jis.

Paprašytas atsakyti į kritiką, kuri dažnai girdima, jog net sumažinus PVM maistui, dalį jo prekybininkai pasiliktų sau ir tiek nesumažintų kainų, verslininkas teigė, jog atsakyti galima tik vieną dalyką.

„Norisi pasakyti, kad kiti apie mus negalvotų taip, kaip patys galvoja. Čia tiesiog jau nebeįmanoma kitaip sureaguoti į tokius pasakymus.

Aš net pagalvojau, kad jeigu pas mus bus sumažintas PVM maistui, mes pirmą dieną net nesumažinsime kainų, o iškart duosime nuolaidą tam procentui, kiek PVM mažės, kad po to nebūtų spekuliuojama, jog prekybininkai nenuleidžia kainų.

O šiaip tokios kalbos primena spekuliacijas ir vaikystę, kai buvome maži ir žaisdavome smėlio dėžėje ir susipešdavome dėl žaislų. Tiesiog vaikiškas ir bijančių kažką daryti argumentas“, – sakė jis.

Redakcija primena, kad Lenkijoje nuo vasario šešiems mėnesiams atšaukiamas PVM maisto produktams, taip pat trąšoms, o PVM tarifas degalams mažinamas nuo 23 proc. iki 8 proc. Daugiau apie tai skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)