„Niekaip neišsiversime su mūsų švietimo sistemos paruošiamais talentais. Poreikis toks didžiulis, kad tai niekaip jo nepadengs. Tikrai nėra ką samdyti. Prognozuoju, kad šie metai bus bado žaidynių metai, kai kompanijos įvairiausiais būdais konkuruos dėl talentų tiek čia Lietuvoje, tiek už Lietuvos ribų“, – spaudos konferencijoje pirmadienį kalbėjo I. Langaitė.

Ji pažymi, kad Lietuvoje veikiantiems startuoliams kai kuriais atvejais ieškoti darbuotojų Europoje daug pigiau ir paprasčiau nei Lietuvoje.

„Ne paslaptis, kad ne vienas startuolis, ypač didesni, stipresni, talentų jau kuris laikas dairosi už Lietuvos ribų. Kai kurie sako, kad tie patys programuotojai Berlyno biure jiems kainuoja daug pigiau ir juos randa daug greičiau nei čia Lietuvoje.

Tai ar yra prielaidų, kad pakvietus užsienio talentus nuskriausime vietinius ir staiga pradės atlyginimai kristi, tam nėra jokių prielaidų ir galimybių. Jau šiuo metu atlyginimai programuotojams yra pasiekę pakankamai aukštą lygį, pigiau Berlyne ar kažkur kitur Europoje samdyti tam tikro lygio specialistus“, – dėsto startuolių atstovė.

„Hostinger“ biuras Kaune

Vis dėlto, anot jos reikia kalbėti ne tik apie atlyginimus.

„Užsienio talentai, ypač kurie relokuojasi į mūsų šalį, atsineša savo patirtį. Startuolių ir viso IT sektoriaus skaičiai – įspūdingi, užkariaujame pasaulines rinkas, tačiau talentų, kurie būtų dirbę su dideliais tarptautiniais verslais, itin aukšto lygio specialistų, ne tik programuotojų, bet ir verslą valdančių specialistų, aukščiausio lygio vadovų – jų nėra tiek daug.

Kad startuoliai ir visi kiti IT verslai nesustotų augti arba augtų žymiai greičiau, užsienio talentai jau atsinešdami savo patirtį iš kitų sėkmingų tarptautinių verslų tik dar labiau paskatins mūsiškių verslų sėkmę“, – pažymėjo ji.

Kaip skelbia Investuok Lietuvoje, per artimiausią dešimtmetį Lietuva siekia didinti aukštos pridėtinės vertės veiklų dalį ekonomikos struktūroje. Tačiau tam pasiekti yra jaučiamas specialistų trūkumas. Pažangiųjų technologijų gamybos ir žinioms imliuose paslaugų sektoriuose darbuotojų dalis Lietuvoje 2020 m. sudarė tik 13,6 proc. Tai – antras iš blogiausių rezultatų ES, gerokai nutolęs nuo ES vidurkio.

Remiantis tarptautinių organizacijų vertinimu, darbo jėgos trūkumas ir rinkos poreikių neatitinkančios darbuotojų kompetencijos jau šiuo metu yra vienas pagrindinių Lietuvos ekonomikos augimą ribojančių veiksnių. 2020 m. Pasaulio talentų konkurencingumo indekse Lietuva buvo 117 vietoje iš 132 valstybių pagal galimybių rasti kvalifikuotus darbuotojus rodiklį.

Didelį kvalifikuotų darbuotojų poreikį jaučia ir investuotojai Lietuvoje – 2021 m. IV ketv. Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indekse 77 proc. apklaustų įmonių teigia, kad kvalifikuotos darbo jėgos mūsų šalyje trūksta. Asociacijos „InfoBalt“ duomenimis, šiuo metu rinkoje trūksta 14 tūkst. IRT sektoriaus darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)