Pasak organizacijos „Oxfam“, „turtingiausiųjų klubo“ turtas minėtu laikotarpiu išaugo nuo 700 mlrd. JAV dolerių iki 1,5 trln. JAV dolerių – vidutiniškai po 1,3 mlrd. JAV dolerių per dieną.

„Oxfam“, kuri pagrindinį dėmesį skiria pasaulinio skurdo mažinimui, teigė, kad per pandemiją milijardierių turtas išaugo labiau nei per pastaruosius 14 metų, kai pasaulio ekonomika patyrė didžiausią nuosmukį nuo 1929 metų Volstryto griūties.

Organizacija pavadino šią nelygybę „ekonominiu smurtu“ ir nurodė, kad dėl nelygybės kasdien miršta 21 tūkst. žmonių – dėl sveikatos priežiūros paslaugų trūkumo, smurto dėl lyties, bado ir klimato kaitos.

Pandemija nugramzdino į skurdą 160 mln. žmonių, pridūrė labdaros organizacija, o didžiausią poveikį dėl išaugusios nelygybės patiria ne baltųjų rasės etninės mažumos ir moterys.

Ataskaita parengta 2021 metų gruodžio mėnesį atlikus tyrimą, kuriame nustatyta, kad turtingiausių pasaulio žmonių pasaulinio turto dalis per pandemiją augo rekordiniu tempu.

„Oxfam“ paragino vykdyti mokesčių reformas, kad būtų finansuojama vakcinų gamyba visame pasaulyje, taip pat imtis priemonių gerinti sveikatos priežiūrą, prisitaikyti prie klimato kaitos ir mažinti smurtą dėl lyties, siekiant išgelbėti gyvybes.

Pasak grupės, ji savo skaičiavimus grindė naujausiais ir išsamiausiais prieinamais duomenų šaltiniais bei naudojo JAV verslo žurnalo „Forbes“ sudarytą 2021 metų milijardierių sąrašą.

„Forbes“ duomenimis, pirmasis pasaulio milijardierių dešimtukas atrodo taip: „Tesla“ ir „SpaceX“ vadovas Elonas Muskas, „Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas, „Google“ įkūrėjai Larry Page ir Sergejus Brinas, „Facebook“ vadovas Markas Zuckerbergas, buvę „Microsoft“ vadovai Billas Gatesas ir Steve'as Ballmeris, buvęs „Oracle“ generalinis direktorius Larry Ellisonas, JAV investuotojas Warrenas Buffetas ir prancūzų prabangos grupės LVMH vadovas Bernard'as Arnault.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)