Pasak VDI pranešimo, daugiausia asmenų, dirbusių nelegaliai, nedeklaruotą darbą, įdarbintų nesilaikant užsieniečių įdarbinimo tvarkos, nustatyta Vilniaus apskrityje (25) ir Klaipėdos apskrityje (18).

„Dažniausias pažeidimas, nustatytas viešojo maitinimo įstaigose, – nėra sudaryti ir pateikti darbo grafikai, dėl ko įtariama, kad darbuotojai dirba pažeidžiant darbo ir poilsio laiko režimą. Taip pat pastebėta, kad viešojo maitinimo įmonėse darbuotojams nepagrįstai mokamas tik minimalus darbo užmokestis, nors tai kvalifikuotą darbą dirbantys darbuotojai – virėjai, barmenai arba padavėjos“, – teigia VDI Neteisėtos veiklos priežiūros skyriaus vedėja Birutė Macijauskienė.

Teritoriniai skyriai pagal rizikingų viešojo maitinimo įmonių sąrašus vykdė pasirinktų įmonių stebėjimą, analizavo ir vertino duomenis, siekiant atrinkti rizikingas įmones tolesniems kontrolės veiksmams. Įmonių rizikingumas buvo vertinamas pagal surinktą informaciją apie galimus vykdomos veiklos adresus, internetinius puslapius, socialinius tinklus ir pan.

Atrenkant įmones patikrinimams buvo atsižvelgta į tai, koks veiklos vietų ir darbuotojų skaičius, koks veiklos pobūdis, vienas iš kriterijų buvo ir darbuotojų skaičiaus bei deklaruojamo vidutinio atlyginimo santykis bei kita informacija, kuri galėjo nulemti, ar yra prielaidos atsirasti nelegalaus ir nedeklaruoto darbo apraiškoms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją