„Paliksiu jūsų klausimą neatsakytą. Jautrus reikalas. Baltarusija yra mūsų partnerė, mes jos neapleidome ir neapleisime“, – pareiškė Dmitrijus Peskovas, atsakymas į atitinkamą žurnalistų klausimą.

Jis taip pat neatsakė, ar V. Putinas ketina šią temą aptarti su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka.

„Jokio atsakymo“, – pareiškė Kremliaus oficialus atstovas.

Lietuvos Vyriausybė trečiadienį patvirtino gruodį priimtą strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos išvadą, jog sutartis tarp „Lietuvos geležinkelių“ ir Baltarusijos valstybinės kalio trąšų gamintojos „Belaruskalij“ neatitinka nacionalinio saugumo interesų, todėl turi būti nutraukta nuo vasario 1 dienos.

Baltarusiškų kalio trąšų tranzitas per Lietuvą iki šiol tęsiasi nepaisant gruodžio 8-ąją įsigaliojusių JAV sankcijų „Belaruskalij“. Baltarusijos įmonė prieš įsigaliojant sankcijoms pervedė avansą „Lietuvos geležinkeliams“ už kelis mėnesius į priekį.

Pagal „Lietuvos geležinkelių“ ir „Belaruskalij“ 2018-ųjų pavasarį pasirašytą sutartį, kuri turėjo galioti iki 2023-ųjų pabaigos, per Lietuvą ir Klaipėdos uostą gabenama apie 11 mln. tonų baltarusiškų trąšų per metus.

A. Lukašenka pernai rugpjūtį teigė, kad tuo atveju, jeigu Lietuva uždraus krauti baltarusiškas kalio trąšas, jų eksportas bus nukreiptas per Rusijos uostus „trumpiausiu, Šiaurės jūrų keliu“ į Kiniją ir Indiją, kurios yra pagrindinės šios produkcijos rinkos. Savo ruožtu Baltarusijos vyriausybės vadovas Ramanas Haloučanka tuomet tikino, kad tam bus pasiruošta iki 2021 metų pabaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)