„Tikiu, kad jūsų Vyriausybės veiksmai, tvarus atlyginimų augimas skirtas kovoti su aukštesnėmis kainomis – yra teisingas ir protingas požiūris kovojant su šia problema (infliacija)“, - spaudos konferencijoje kalbėjo Lietuvoje viešintis Airijos finansų ministras P. Donohoe.

Dvišalio susitikimo metu su Lietuvos finansų minsitre Gintare Skaiste jis taip pat aptarė euro zonos ekonomines perspektyvas, ES fiskalinių taisyklių peržiūrą, tolesnę fiskalinės politikos kryptį euro zonos mastu, procesą siekiant Bankų sąjungos užbaigimo, pranešė Finansų ministerija.

Paschal Donohoe

P. Donohoe tikisi, kad situacija su pandemija ir kartu energijos išteklių kainomis dar šiemet normalizuosis.

„Pokyčiai, kuriuos dabar patiriame, nors ir yra sunkūs, tikiu, kad jie yra laikini. Turime didžiulius kiekius papildomų įplaukų, santaupų, kurios buvo sukauptos atsakui į šitą pandemiją, ir didžioji dalis šių santaupų yra grąžinama atgal į ekonomiką", - kalbėjo Airijos finansų ministras.

Finansų ministrė G. Skaistė sakė, kad pasiūlė kolegai naują planuojamą Europos Sąjungos pinigų plovimo prevencijos instituciją įkurti Lietuvoje.

„Yra numatytas naujos institucijos steigimas - Pinigų plovimo prevencijos agentūros steigimas, kuri prižiūrėtų pinigų plovimo prevenciją bendrai Europos Sąjungoje (...) Lietuva yra išsakiusi savo ambiciją, kad tokia institucija galėtų atsirasti Vilniuje ir kad Lietuva galėtų tapti pinigų plovimo prevencijos kompetencijų centru“, – spaudos konferencijoje sakė G. Skaistė.

Pasak jos, Lietuvoje yra didelis kompetencijų tinklas, fintech įmonių bei yra daug kompetentingų žmonių, pasiruošusių dirbti tokioje institucijoje.

„Dar kol kas labai anksti spręsti, kuri ji (agentūra) bus. Bet labai teigiamai vertiname ministrės pasiūlymą“, – į siūlymą spaudos konferencijoje reagavo P. Donohoe.

Pasak G. Skaistės, Euro grupės formatas yra itin svarbus užtikrinant efektyvų fiskalinės politikos koordinavimą tarp euro zonos šalių – tai akivaizdu vertinant sėkmingą ES koordinuoto finansinio ir ekonominio atsako į COVID-19 patirtį.

Kalbėdamas apie įtampą Lietuvos santykiuose su Kinija, Airijos ministras teigė, kad „kaip (ES) šalis narė norime paremti visas Lietuvos Vyriausybės pastangas ieškant sprendimo“.

Euro zonoje metų infliacija gruodį išaugo iki aukščiausio lygio nuo tada, kai pradėti rinkti duomenys 1997-aisiais, penktadienį Eurostato duomenis skelbė BNS.

Pirmieji skaičiavimai parodė, kad infliacija ūgtelėjo nuo 4,9 proc. lapkritį iki 5 proc. gruodį ir buvo didžiausia per ketvirtį amžiaus. Šie skaičiai gerokai viršija Europos Centrinio Banko (ECB) užsibrėžtą 2 proc. infliacijos tikslą.

Vis dėlto ECB mano, kad tokia infliacija yra laikina ir turėtų sumažėti 2023 metais, prieš tai pasiekusi piką 2022-aisiais.

Pastarųjų mėnesių kainų šuolį daugiausia lėmė neeilinis dujų ir elektros kainų augimas. Ypač aukšta infliacija fiksuota Baltijos šalyse. Estijoje vartotojų kainos augo 12 proc., o Lietuvoje – 10,7 procento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)