Delfi TV laidoje „Delfi diena“ Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jovita Neliupšienė papasakojo, apie kokius projektus iš viso eina kalba ir kada galime sulaukti pažadų ištesėjimo.

„Apie projektus, kur dalyvautų iš Taivano pusės jų įmonės ir lietuviškos įmonės, kalbame apie gamybinius, investicinius projektus. Tiesą sakant, detales dar reikės išsiaiškinti, kaip visada, kai kalbame apie paskolas. Čia yra paskolų fondas, jeigu būtų galima taip supaprastintai atsakyti.“

„Bet tokio dydžio investicijos ir galimybė prieiti prie tokio dydžio paskolų fondo bet kokiu atveju yra naudinga ir geras signalas verslui“, – sako pašnekovė.

„Tos sritys, kaip šiandien minėjo Taivano nacionalinės plėtros ministras, ir yra tos, kuriose mes spalio mėnesio pabaigoje Lietuvoje viešint didelei Taivano verslo ir pareigūnų delegacijai pasirašėme supratimo memorandumus, tokius preliminarius susitarimus. Tos sritys yra ir lazerių plėtros, bendro darbo puslaidininkių srityje, lustų dizaino, taip pat buvo įvardytos biotechnologijos, bendri projektai startuolių ir mažų įmonių vystymosi, taip pat gamybinės pramonės, kuri domina tiek mus, tiek Taivaną“, – sako viceministrė.

Dar reiks suderinti detales

Laidoje paklausta, kada būtų galima tikėtis realių veiksmų ir pažadų įgyvendinimo. Anot viceministrės, dabar svarbu susitarti dėl detalių.

„Iš tiesų, reikia susitarti. Taivano paketas susideda, sakykime, iš trijų dalių, jeigu galima taip sakyti. Kaip prisimename, spalio pabaigoje buvo pasirašytas susitarimas su Eksim banku dėl galimybės perskolinti pinigus, ten planuojama apie dešimt milijonų, derybos eina į pabaigą, vis tiek užtrunka porą mėnesių kol suderinamos detalės.

Jovita Neliupšienė

Taip pat praėjusią savaitę buvo paskelbta apie investicinį fondą, dviejų šimtų milijonų fondą Rytų ir centrinės Europos šalims, tai iš to fondo tikrai galės vadinamosios plyno lauko investicijos į akcijas ir siekiant išplėsti bendrus projektus ir šitas paskolų fondas, kuris sieks milijardą.

Turime pakankamai platų paketą, kada tiksliai (bus viskas įgyvendinta), šiandien to paties klausė ir ministrė Armonaitė. Mūsų Taivano kolegos sako, kad jiems dar reikia keletos dienų arba savaitės susidėlioti ir pabaigti savo pusėje detales ir paskui turime susiderinti, kadangi mes kalbame ne apie ES šalį, ne ES pinigus, o apie trečios šalies, šiuo atveju Taivano, galimas finansines priemones“, – sako viceministrė.

Taivanas ekonominius ryšius su Lietuva aktyviai plėtoja po to, kai rudenį Vilniuje buvo atidaryta Taivaniečių atstovybė, dėl kurios protestus reiškia Kinija, sustabdžiusi krovininius traukinius į Lietuvą, maisto eksporto leidimų išdavimą, sumažino Lietuvos įmonėms kredito limitus ir pakėlė kainas, be to, buvo išbraukusi Lietuvą iš muitinės sistemų.

Taivanas tokius Kinijos veiksmus laiko tarptautinės teisės pažeidimu.

Lietuvos eksportas į Taivaną 2020 metais siekė 19 mln. eurų (0,1 proc. viso Lietuvos eksporto), o importas iš Taivano – 66 mln. eurų (0,2 proc. viso Lietuvos importo).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)