Praėjusią savaitę Taivanas paskelbė, kad įsteigs 200 mln. JAV dolerių fondą, skirtą investicijoms į Lietuvos pramonę. Ministrė Aušrinė Armonaitė tikisi, kad šių fondų sąlygos bus labai palankios bendrų projektų įgyvendinimui ir Taivano investicijos Lietuvą pasieks kaip įmanoma greičiau.

„Turiu gerų naujienų, mūsų kolegos iš Taivano informavo, kad jie atidarys 1 milijardo (dolerių) paskolų fondą bendriems Lietuvos ir Taivaino projektams. Toliau dirbsime dėl detalių ir laiko, informuosime artimiausiu metu“, – spaudos konferencijoje kalbėjo A. Armonaitė.

A. Armonaitė antradienį nuotoliniu būdu su Taivano Nacionalinės plėtros tarybos ministru Ming-Hsin Kungu aptarė tolesnio verslo santykių skatinimo ir Lietuvos prekybos atstovybės Taipėjuje steigimo klausimus.

„Galima paklausti, kokie projektai bus finansuojami iš šio fondo arba kas gali aplikuoti į paskolas. Lietuva ir Taivanas yra pasirašę šešis tarpusavio supratimo memorandumus, kurių sritys ir patenka į šį finansavimą“, – sakė Taivano ministras.

Jis priminė, kad tarp memorandumų yra susitarimai dėl puslaidininkių vystymo, biotechnologijų, palydovų, finansų ir mokslinių tyrimų.

Ministerija pernai spalį skelbė, kad memorandumai, be kita ko, yra dėl Taivano ir Lietuvos puslaidininkių talentų ir tyrimų programos, dėl Nacionalinio „Sun Yat-sen“ universiteto Kristalų tyrimų centro ir Lietuvos fizinių mokslų ir technologijų centro bendradarbiavimo.

Taivano ministras taip pat aptarė su A. Amonaite ir Lietuvos verslo trikdžius Kinijos uostuose ir muitinėse. Ming-Hsin Kungas pažadėjo, kad bus siekiama pagelbėti Lietuvai šiuo klausimu.

A. Armonaitė informavo Taivano ministrą apie pasirengimą steigti Lietuvos prekybos atstovybę Taipėjuje. Siekiama, kad prekybos atstovas pradėtų darbą artėjantį pavasarį.

„Taivanas jau įsteigė atstovybę Lietuvoje, tad tikimės, kad Lietuva įsteigs atstovybę Taivane. Tikime, kad tai bus naudinga abiem šalims ir pagilins mūsų santykius. Ministrė A. Armonaitė užsiminė, kad planuojama, jog Lietuvos atstovybė Taivane pradės veikti pavasarį. Mes sveikiname tokią įvykių eigą ir to laukiame“, – sakė ministras.

Pasak ministerijos, Lietuva suinteresuota pritraukti investicijų iš Taivano, taip pat siekia didinti prekybos su šia sala mastą. Planuojama, kad Lietuvos įmonės artimiausiu metu galės atsidurti vienoje didžiausių Taivano e. prekybos platformų „PC Home“ ir pradėti elektroninę prekybą Taivano rinkoje.

A. Armonaitė antradienį kalbėjo, kad Lietuvos aukštųjų technologijų atstovai artimiausiu metu surengs susitikimą su Taivano ekspertais.

„Taip pat susitarėme, kad artimiausioje ateityje susitiks mūsų ekspertų iš puslaidininkių sektoriaus komandos. Lietuvos bendrovės turi labai konkrečių verslo planų dėl mikroschemų gamybos Lietuvoje. Taivano kompanijos yra didžiausios puslaidininkių kompanijos pasaulyje, tikiu, kad tai bus puiki proga mūsų bendradarbiavimui“, – sakė Lietuvos ministrė.

Ji viliasi, kad Lietuvos lazerių sektoriaus atstovams atsivers galimybės Taivane.

„Lietuva turi pažengusią lazerių pramonę, kai kurie mūsų gamintojai susiduria su iššūkiais Kinijos muitinėse. Aptarėme tai su ministru. (...) Taivano kompanijoms – o jų yra daug – reikia lazerių produkcijos. Tad viliamės, mūsų lazerių gamintojai netrukus ras partnerių Taivane“, – sakė ministrė.

Taivano ministras, paklaustas, ar yra specialių sąlygų minėtų fondų prieinamumui, tarkime, jeigu Lietuva paprašytų Taivaną pakeisti Taivaniečių atstovybės pavadinimą, – sakė, kad vienintelė sąlyga yra, jog fondais pasinaudoję projektai prisidėtų prie Lietuvos ir Taivano pramonės vystymosi.

„Jeigu Taivano verslas nori investuoti Lietuvoje arba kuriama bendra įmonė, ar Lietuvos įmonės nori dirbti kartu su Taivano įmonėms ar turi jame tiekėjų, gali pretenduoti į investicijų fondą arba paskolų fondą. Vienintelė sąlyga, kad projektai prisidėtų prie Lietuvos ir Taivano pramonės pažangos“, – kalbėjo Ming-Hsin Kungu

A. Armonaitė sakė, kad laukia intensyvus darbas sukonkretinti sąlygas verslams pretenduoti į šias finansines priemones.

„Dirbsime su Taivano kolegomis dėl konkrečių sąlygų, kurias turi atitikti verslai. Ir ne tik dėl šio 200 mln. fondo, bet ir dėl 1 mlrd. fondo. (...) Reikia dar daug nuveikti“, – sakė ministrė.

Biotechnologijos

Ekonomikos ir inovacijų ministerija skelbia, kad 2020 metais eksportas į Taivaną siekė 19 mln. eurų (0,1 proc. viso Lietuvos eksporto). Atitinkamai, importas iš Taivano buvo 66 mln. eurų (0,2 proc. viso Lietuvos prekių importo).

„Esame dėkingi už Taivano sprendimą perimti 120 Kinijoje įstrigusių lietuviškų prekių konteinerių. Perdavėme Lietuvos verslo prašymą intensyvinti šį procesą. Lietuvos įmonės nori pasinaudoti aktyvėjančiais Taivano ir Lietuvos ekonominiais santykiais ir reikšmingai didinti eksportą į salą. Tai tikimės padaryti šiais metais, Taipėjuje atidarę savo prekybos atstovybę“, – ministerijos pranešime sako A. Armonaitė.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, pernai sausio-rugsėjo mėnesiais Lietuvos eksportas į Kiniją siekė 184,6 mln. eurų.

Vilniuje pernai atidarius Taivaniečių atstovybę, Lietuvos įmonėms kyla kliūčių vykdyti veiklą Kinijos rinkoje. Gruodžio pradžioje Lietuva kurį laiką buvo išbraukta iš Kinijos muitų sistemos, todėl sutriko Lietuvos produkcijos importas į Kiniją. Vėliau nors sistemose Lietuva ir atsirado, verslas pranešė susiduriantis su kitais trikdžiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)