Tai jis sakė supratęs po susitikimų su Vokietijos verslo bei už importą ir eksportą atsakingų ministerijų atstovais.

„Vokietija turi per daug interesų Kinijoje, kad ji aiškiai paremtų Lietuvą toje situacijoje, kurioje dabar Lietuva yra. Būdama viena iš labiausiai pramoninių šalių Europos Sąjungoje, Vokietija yra kaip ir indikatorius, kad Europos Sąjungos šalys narės turi šiek tiek skirtingų interesų Kinijoje," – ketvirtadienį LRT radijui sakė A. Laurinaitis.

„Vokietija aiškiai deklaravo, kad ji turi pakankamai daug gamyklų ir kompanijų Kinijoje, todėl pyktis su Kinija nenori. Oficialaus arba deklaruojamo palaikymo, supratome, iš Vokietijos ir kitų narių nesulauksime“, – pridūrė jis.

Užsienio žiniasklaida gruodį skelbė, jog Kinija spaudžia Vokietijos automobilių dalių gamintoją „Continental“ nebenaudoti jos gamykloje Lietuvoje pagamintų komponentų.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė gruodžio pabaigoje delfi.lt patvirtino gavusi jai ir užsienio reikalų ministrui adresuotą Vokietijos įmonių asociacijų kreipimąsi apie patiriamą spaudimą iš Kinijos, tačiau abejojo, ar yra reali grėsmė, kad didelės tarptautinės verslo kompanijos trauksis iš Lietuvos.

A. Armonaitė, be to, yra sakiusi, kad Europos Sąjunga (ES) turėtų vieningiau reaguoti Kinijos spaudimą Lietuvai.

Lietuvoje atidarius Taivaniečių atstovybę, Kinija rudenį sustabdė krovininius traukinius į Lietuvą, maisto eksporto leidimų išdavimą, sumažino Lietuvos įmonėms kredito limitus ir pakėlė kainas, be to, išbraukė Lietuvą iš muitinės sistemų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)