Kelionių išlaidos grįžo į priešpandeminį lygį

Atsiskaitydami užsienyje „Revolut“ vartotojai iš Lietuvos pernai išleido 65 mln. eurų, beveik 80 proc. daugiau nei per 2020 metus, kai kelionės buvo stipriai suvaržytos. Užsienyje išleista suma sugrįžo į priešpandeminių 2019 metų lygį.

Pastebimai augo gyventojų išlaidos kone visose su kelionėmis susijusiose išlaidų kategorijose. Lyginant su 2020-aisiais, pernai dvigubėjo mokėjimų už automobilių nuomos paslaugas, vidutiniškai automobilio nuomai vienas keliautojas skyrė 152 eurus, 86 proc. augo atsiskaitymų už skrydžius lėktuvu, vidutinės išlaidos siekė 156 eurus, 58 proc. daugiau atsiskaitymų atlikta viešbučiuose ir kitose apgyvendinimo paslaugas teikiančiose vietose, vidutiniškai už 328 eurus.

Rekordiniai pervedimai iš užsienio

„Revolut“ vartotojų pinigų pervedimai iš užsienio į Lietuvą pernai buvo rekordiniai ir siekė 314 mln. eurų, lyginant su 2020 m. jie išaugo beveik keturis kartus. Vienas vartotojas vidutiniškai pervedė 2,9 tūkst eurų. Populiariausių šalių dešimtuke, iš kurių vykdyti tarptautiniai pervedimai, karaliavo Didžioji Britanija, iš jos į Lietuvą pervesta per 133 mln. eurų, toliau rikiuojasi Rumunija, Šveicarija Lenkija, Vengrija, Čekija, Norvegija, Švedija, Bulgarija, Danija.

Prioritetas apsipirkti gyvai sugrįžo

„Revolut“ teigimu, panašu, kad analitikų pranašautas vartotojų persikraustymas į internetą neįvyko ir, atlaisvėjus karantino suvaržymams, gyventojai vėl aktyviau apsiperka gyvai nei internetu. 2020-aisiais fizinių ir internetinių mokėjimų buvo atliekama bene po lygiai bei karantino mėnesiais gyventojai net dažniau atsiskaitė internetu, o praėjusiais metais nebuvo nė vieno mėnesio, kai internetinių atsiskaitymų skaičius viršytų fizinius. Liepą 72 proc. visų atsiskaitymų „Revolut“ kortele buvo fiziniai ir tik 28 proc. atlikti mokant internetu. Gruodį skirtumas šiek tiek sumažėjo, atsiskaitymų internetu padaugėjo iki 37 proc.

Dar mažiau grynųjų

Nors bendras mokėjimo operacijų skaičius per praėjusius metus išaugo 53 proc., kasmet fiksuojamas pinigų išgryninimo mažėjimas toliau tęsėsi ir pernai. Lyginant su 2020 m., bankomatuose „Revolut“ klientai pernai išgrynino 5 proc. mažesnę sumą, pinigus gryninosi 12 proc. mažiau žmonių, atlikta 17 proc. mažiau pinigų išgryninimo bankomate operacijų.

Daugiausia skolinosi namų remontui

Noromis ar nenoromis daugiau laiko priversti praleisti namuose gyventojai daugiau dėmesio skyrė ir jų atnaujinimui. Būtent šiam tikslui imantys vartojimo paskolą teigė 1 iš 3 „Revolut“ klientų Lietuvoje. Po penktadalį besiskolinančiųjų planavo įsigyti automobilį ar didesnį pirkinį, tik 3 proc. skolinosi atostogoms, 2 proc. asmeninei šventei. Vidutinė paskolos suma – 4,3 tūkst. eurų.

Skaitmeninių pramogų bumas

Pandeminiams ribojimams suvaržius kone visą pramogų sektorių, lietuvių laisvalaikis, panašu, persikėlė į internetą. Mokėjimų už skaitmenines pramogas, muzikos, kino, e.knygų platformose augimas viršijo 150 proc. Mobiliųjų programėlių parduotuvėse vienas „Revolut“ klientas vidutiniškai išleido 49 eurus, „Spotify“, „Netflix“ir panašioms platformoms – vidutiniškai 53 eurus, kompiuteriniams žaidimams – vidutiniškai 77 eurus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją