„Opplysningsradet for Veitrafikken“ (OFV, „Kelių eismo informacijos tarybos“) duomenimis, 64,5 proc. pernai Skandinavijos šalyje parduotų naujų automobilių varomi elektros akumuliatoriais, o 2020 metais jų skaičius siekė 54,3 proc.

11,6 proc. rinkos dalies užėmė JAV elektromobilių gamintoja „Tesla“ su savo 3 modeliu ir tai buvo geriausiai parduodamas prekės ženklas 2021 metais su daugiau nei 20 tūkst. parduotų elektromobilių.
Šiai parduotų elektromobilių daliai pasaulyje niekas negali prilygti, maža to, nepaisant COVID-19 pandemijos, buvo registruojama rekordiškai daug naujų automobilių: Norvegijoje parduoti 176 276 nauji automobiliai, iš jų – 113 715 elektromobilių.

„Mažai kas galėjo įsivaizduoti, kad 2021-ieji bus rekordiniai naujų automobilių prekybos metai Norvegijoje. Ir nė vienoje pasaulio šalyje nebuvo tokio elektromobilių pardavimų augimo kaip Norvegijoje“, – sakoma OFV direktoriaus Oyvindo Solbergo Thorseno pranešime.

„Jau kovo mėnesį Norvegijos automobilių parke iš viso gali būti pusė milijono elektromobilių. Imame artėti prie 20 procentų nuo bendro 2,8 mln. lengvųjų automobilių skaičiaus. Tai gana rimta“, – pridūrė jis.
Norvegija, kuri taip pat yra didžiausia naftos gamintoja Vakarų Europoje, užsibrėžė tikslą, kad iki 2025 metų šalyje visi nauji automobiliai būtų nulinės emisijos, t. y. varomi elektra arba vandeniliu.

Siekiant paskatinti elektromobilių pirkimą, šalyje jie beveik neapmokestinami, todėl jų kainos tampa daug konkurencingesnės, net jei kiti pranašumai, tokie kaip atleidimas nuo kelių rinkliavų ir galimybė naudotis viešajam transportui skirtomis juostomis, buvo iš dalies sumažintos.

Norvegijos elektromobilių asociacija pasveikino šį „svarbų įvykį“ ir sakė besitikinti, kad 2022 metais elektromobilių pardavimas sudarys daugiau nei 80 proc. naujų automobilių, kadangi rinkai bus pateikta naujų modelių.

„Pirmą kartą visiškai elektrinių automobilių prekės ženklas patenka į Norvegijoje parduodamų naujų automobilių sąrašo viršūnę“, – organizacijos tinklalapyje cituojama Norvegijos elektromobilių asociacijos generalinė sekretorė Christina Bu, sveikindama „Tesla“ pasirodymą.

Senesni prekių ženklai, tokie kaip Vokietijos „Volkswagen“ ir Japonijos „Toyota“, taip pat buvo tarp perkamiausių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją