„MG grupės“ alkoholinių gėrimų gamintojos „MV Group“ Korporatyvinių reikalų skyriaus vadovė Kristina Sakavičienė BNS patvirtino, kad tai buvo „MV Group“ siunta, tačiau išsamiau nekomentavo.

„Taiwan Tobacco & Liquor Corporation“ pranešė nupirkusi 20,4 tūkst. butelių lietuviško romo partiją, kuri „dreifavo jūroje“, kai Kinija atsisakė atlikti muitinės formalumus.

Siunta į salą turėtų atvykti kiek vėliau šį mėnesį, o ant butelių bus užklijuotos kiniškos etiketės, prieš pasiūlant juos į rinką, sakoma bendrovės pranešime.

„Lietuva mus palaiko, o mes palaikome Lietuvą. TTL ragina pakelti už tai tostą,“ – pridūrė bendrovė.

Kinija pažemino diplomatinių santykių su Lietuva lygį, kai Vilnius lapkritį leido Taivanui atidaryti atstovybę jo vardu. Ji taip pat nustojo išduoti vizas ir užblokavo eksportą iš Lietuvos.

Pekinas siekia užkirsti kelią bet kokiai tarptautinei paramai Taivanui, laikydamas jį savo teritorijos dalimi ir yra pareiškęs, jog kada nors jį susigrąžins, prireikus – jėga.

Kinija padidino karinį ir diplomatinį spaudimą Taivanui, kai 2016 metais į valdžią atėjo Tsai Ing-wen (Cai Ingven), kuri atmeta poziciją, jog sala laikytina Kinijos teritorija, ir nuo to laiko į savo pusę patraukė aštuonis Taivano diplomatinius sąjungininkus. Pavyzdžiui, visai neseniai Pekiną palaikyti pasirinko Nikaragva, o Kinija atidarė savo ambasadą šioje Centrinės Amerikos šalyje.

Kelios įmonės ir verslo lyderiai Lietuvoje praėjusį mėnesį pranešė, kad Kinija blokuoja jų eksportą, neatlikdama muitinės formalumų iš Lietuvos atgabentiems gaminiams.

Už prekybą atsakingas eurokomisaras Valdis Dombrovskis pranešė, kad Lietuvos teiginiai dėl Kinijos blokados pasitvirtino, tuo metu Europos Komisija gauna pranešimų iš kitų šalių narių apie užblokuotas prekes, jei jose yra Lietuvoje pagamintų dalių.

Užfiksuota „daug atvejų, kai Kinijos uostuose sustabdomas importas iš Lietuvos ir ES, o tokių atvejų skaičius kasdien didėja“, – gruodžio pabaigoje teigė V. Dombrovskis.

Pasak jo, Europos Komisija pasitelkė politinius ir diplomatinius kanalus, siekdama išspręsti ginčą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)