Elektros kaina didės tiems, kurie dar nėra sudarę sutarties su nepriklausomu tiekėju, – jiems iki liepos visuomenine kaina elektros energiją tieks „Ignitis“. Ši skaičiuoja, kad visuomeniniu tiekimu besinaudojančio statistinio namų ūkio, sunaudojančio apie 127 kWh elektros energijos per mėnesį, išlaidos vidutiniškai padidės apie 1,9 euro per mėnesį.

Standartinio vienos laiko zonos tarifo kaina augs nuo 15,2 ct/kWh iki 16,7 ct/kWh, dviejų laiko zonų – nuo 17,7 ct/kWh iki 18,9 ct/kWh už dieninę ir nuo 10,6 ct/kWh iki 12,4 ct/kWh už naktinę elektrą.
Daugiau elektros energijos suvartojantiems klientams taikomų „Namai“ ir „Namai plius“ planų tarifai atitinkamai kyla nuo 13,6 ct/kWh iki 15,1 ct/kWh ir nuo 13,1 ct/kWh iki 14,6 ct/kWh. Šių planų pastoviosios mėnesio dedamosios nekis bei sieks 3 ir 6 eurus.

Tuo metu rekordiškai aukštos gamtinių dujų kainos, skelbia „Ignitis“, bus iš dalies amortizuotos Seimui leidus jas išdėstyti per penkerius metus. Tiekėjas nurodo, kad pirmą 2022 m. pusmetį gamtinių dujų kaina buitiniams vartotojams vidutiniškai augs beveik 30 proc.

Skaičiuojama, kad mėnesio sąskaita naudojantiems dujines virykles vidutiniškai augs 78 ct, o dujomis šildantiems namus – virš 14 eurų.

Tiems vartotojams, kurie dažniausiai naudoja dujines virykles ir suvartoja iki 300 m3 dujų per metus, kitąmet pastovioji tarifo dalis išliks 0,56 euro per mėnesį. Šiems klientams vieno kubinio metro dujų kaina nuo sausio didės nuo 63 ct/m3 iki 80 ct/m3.

Vartotojams, kurie dažniausiai dujas naudoja šildymui ir per metus suvartoja iki 20 tūkst. kubinių metrų dujų, pastovioji tarifo dalis taip pat nekis ir bus 3,99 euro per mėnesį. Tokie klientai mokės nebe 41, o 55 ct už vieną kubinį metrą.

Tuo metu per metus suvartojantiems daugiau nei 20 tūkst. m3 dujų, jos brangsta 14 ct – iki 53 ct/m3. Pastovioji tarifo dalis šio plano klientams nesikeis ir išliks 3,99 euro per mėnesį.

Lietuvoje gamtines dujas tiekia 10 įmonių, iš kurių tik „Ignitis“ aptarnauja buitinius vartotojus. Kitos devynios bendrovės dujas tiekia tik komercijai.

Lapkričio pradžioje Seimas pritarė Energetikos ministerijos teiktoms pataisoms, numatančioms VERT reguliuojamos elektros ir dujų kainos dalies padidėjimą vartotojams išdėstyti per 5 metus, o ne perkelti iškart. Taip pat nuspręsta pusmečiu pailginti II elektros rinkos liberalizavimo etapą, iki birželio 18 d.

VERT duomenimis, nepriklausomo tiekėjo dar nepasirinko beveik 60 proc. II etapo vartotojų. Jame įmonę, kuri tieks elektrą, turi pasirinkti 1–5 tūkst. kWh elektros energijos per metus suvartojantys gyventojai.

Pakeitimais numatyta, kad kaina už elektrą neaugs daugiau kaip 21 proc., už dujas viryklėms – 20 proc., o už šildymą gamtinėmis dujomis ji didėtų iki 30 proc.

VERT gruodį prognozavo, kad, siekiant padengti skirtumą tarp elektros ir dujų pirkimo ir gyventojams patvirtintų tarifų, „Ignitis“ turėtų skolintis apie 190 mln. eurų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)