Kaltu dėl statybininko J. T., gimusio 1974 metais, mirties pripažintam buvusiam įmonės vadovui skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymas atidėtas tokiam pačiam laikui, BNS pranešė teismo atstovas Aurimas Žukauskas.

Nelaimė sostinėje, netoli Pilaitės esančioje Sidaronių gatvėje, įvyko 2017 metų lapkritį. Čia statytas naujų gyvenamųjų namų kvartalas.

Kitos bendrovės darbuotojas J. T. statybvietėje dirbdamas ant pastolių metaliniu vamzdžiu prisilietė prie atvirų neizoliuotų elektros laidų ir gavo elektros iškrovą.

Greitosios medicinos pagalbos brigadai nepavyko jo atgaivinti.

Žuvusiojo dviem vaikams priteista po 30 tūkst. eurų neturtinės žalos bei po 27,4 tūkst. ir 20,8 tūkst. eurų turtinės žalos.

Kitiems trims šeimos nariams priteista po 10 tūkst. eurų, 15 tūkst. eurų ir 20 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Remdamasis galiojančiais teisės aktais, teismas nusprendė, kad elektros linijos pagal galimybes turi būti iškeltos už statybvietės ribų, jei linijos negalima iškelti, elektros srovė turi būti išjungta, jei to negalima padaryti, oro liniją reikia pažymėti ženklu, kad į šią teritoriją nepatektų transporto priemonės ir įrenginiai.

Elektros tinklų apsaugos zonose be raštiško tuos tinklus eksploatuojančių asmenų sutikimo draudžiama statyti, remontuoti, rekonstruoti ar griauti bet kokios statinius, saugus atstumas nuo žmonių ir jų naudojamų įtaisų ar įrankių iki įtampos turinčių dalių, kai elektros įrenginio įtampa yra nuo 6 iki 35 kW, yra 0,6 metro.

„Šiuo atveju buvo 10 kW“, – BNS sakė A. Žukauskas.

Ekspertai konstatavo, kad nelaimingo atsitikimo priežastis ir pagrindinė sąlyga buvo tai, jog dirbta pavojingoje zonoje, arčiau nei du metrai iki laido su 10 kW elektros įtampa, prie veikiančios 10 kW elektros linijos, buvo galimybė priartėti prie elektros laidų, mažesniu nei 60 centimetrų atstumu.

Pati bendrovė „Vilniaus vakarai“ neatliko jokių statybos darbų, ji buvo tik užsakovas, darbams samdyti keli rangovai.

Pagal Statybų įstatymą, jeigu statyboms samdomi keli rangovai, turi būti paskirtas atsakingas asmuo už darbų saugą. Šiuo atveju darbų saugos reikalavimų nesilaikyta, už įvykusią nelaimę atsakingas užsakovas.

Nuosprendis nėra galutinis ir gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)