Priemonės skirtos naujų užsienio rinkų paieškai, esamų rinkų plėtrai ir diversifikacijai. Įmonių produkcijos pristatymui užsienyje ir planuojamų eksportuoti produktų sertifikavimui iš viso numatyta skirti 6 mln. eurų.

„Atsižvelgiant į geopolitines įtampas, į problemas kurias patiria verslas šiandien Kinijoje, ypač eksportuojantis, siūloma yra priemonė, kuriai skiriama 6 mln. eurų. (...) Ji skirta rinkų diversifikavimui ir tam, kad būtų susirasti kiti galimi verslo partneriai turint problemų eksportuojant į Kiniją“, – posėdyje pristatė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Kada prasidėjo sunkumai Lietuvos verslo Kinijoje mes konsultavomės tiek su asocijuotomis struktūromis, tiek su atskiromis įmonėmis dėl pagalbos, kurios gali reikėti. Čia sprendžiama dėl vienos iš tų priemonių“, – pridūrė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ji taip pat nurodė, kad parengtos dvi priemonės.

„Artimiausiu metu planuojame pasiūlyti dar daugiau finansinės pagalbos priemonių“, – teigia A. Armonaitė.

Pagalbos priemonei „Naujos galimybės“, kuri skirta įmonėms ir jų produkcijai pristatyti užsienyje ar Lietuvoje vykstančiose tarptautinėse parodose, mugėse ir verslo misijose, numatyti 5 mln. eurų.

Priemonei „Expo sertifikatas“, kuri skirta planuojamų eksportuoti produktų sertifikavimui, įskaitant reikalingus bandymus ir tyrimus, numatytas 1 mln. eurų.

Aušrinė Armonaitė

„Suprantame, jog tai palyginus su visu problemos mastu yra nedidelė priemonė, bet tikimės kad tiems verslams, kurie proaktyviai ieško diversifikacijos galimybių, kad tai iš tiesų padės. Antras dalykas, šiuo metu su Europos Komisija derinamas apyvartinių paskolų paketas, 130 mln. eurų. Maksimali apyvartinė paskola bus 5 mln. eurų, kuria įmonė galės pasinaudoti. Paskolos grąžinimo terminas 12 mėn.“, – taip pat informavo ministrė.

Šiuo metu sunkumų patiriančios šalies įmonės su valstybės pagalba gali pasiskolinti ir mokėti ribotas palūkanas arba gauti paskolas su valstybės garantija. Šias pagalbos priemones administruoja bendrovė „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA).

Lietuva derasi su Europos Komisija dėl galimybės sunkumų dėl Kinijos veiksmų patiriančioms įmonėms pasinaudoti lengvatinėmis iki 12 mėn. trukmės paskolomis bendrovių veiklai užtikrinti. Tam numatoma skirti 130 mln. eurų. Verslas galėtų gauti iki 5 mln. eurų dydžio paskolas apyvartinėms lėšoms.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2021 m. sausio–rugsėjo mėn. Lietuvos eksportas į Kiniją sudarė 184,6 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)