Darbuotoja: ką nori, tą daro

Į „Delfi“ kreipusis ir „Omniva LT“ dirbanti moteris, kurios tapatybę redakcija žino, pasakojo, jog šiuo metu įmonėje dedasi blogi dalykai.

Anot jos, pradėti reikėtų nuo to, jog šiuo metu iš darbo yra atleidinėjami žmonės, tačiau liepiama, jog jie pasirašytų dokumentus, jog iš darbo patys išeina savo noru.

„Esmė, kad atleidinėja ilgalaikius darbuotojus, kurių terminuotos sutartys jau yra seniai pasibaigusios.

Kai mes paklausėme, kodėl vyksta tokie dalykai, direktorė pasakė, kad tam darbuotojui daro paslaugą. Dabar išeiti patiems yra liepta apie 10-15 žmonių.

Darbuotojai, kaip išėjimo priežastis nurodo, kad išeina, nes jaučia spaudimą, jog su jais pamainos vadovė labai negražiai bendrauja, apkalbinėja už akių, tyčiojasi. Ir tai vyksta iš tiesų“, – sakė ji.

Taip pat, moters teigimu, kolektyvas yra verčiamas dirbti viršvalandžius, grasinama juos atleisti, klastojami tam tikri parašai, susiję su darbo sauga.

„Dėl viršvalandžių, jau buvo prasidėjęs kalėdinis laikotarpis, bet pamainos vadovė ne tai, kad paprašė, jog kažkas pasiliktų padirbėti ilgiau, bet visiems pasakė, kad nė vienas neišeis namo, o tie, kad išeis, bus atitinkamai įvertinti, pradėjo negražiai kalbėti. Kaip ir neturime pasirinkimo, dirbti viršvalandžius, ar ne.

O kai juos dirbi, pusės jų neįrašo, neapskaito, o kai eini aiškintis, sakoma, kad žmogus tiek nedirbo, o darbuotojai eina prašyti, kad atsuktų kameras ir taip išsikovoja sau pinigus“, – sakė ji.

Pasak jos, tokią atmosferą ir problemas bendrai jaučia didžioji dalis įmonės darbuotojų.

„Naujokams tokie dalykai – nelabai aktualu, nes jie atėję su terminuotomis sutartimis, bet tuos, kurie dirba ilgiau, prasidėję tokie dalykai piktina.

Pikčiausia, kad su savo darbuotojais nėra skaitomasi, ką nori, tą daro“, – teigė ji.

Kalbas neigia

Redakcija dėl situacijos komentaro kreipėsi į „Omnivą LT“. Jos prekės ženklo ir komunikacijos vadovė Milda Jankauskytė aiškino, kad įmonėje visi darbuotojai yra gerbiami ir išklausomi, o dirbti viršvalandžių jie nėra verčiami.

„Prieš kiekvieną šventinį periodą daugelis įmonių, teikiančių kurjerines paslaugas, ne išimtis ir UAB „Omniva LT“, papildo ir stiprina jau esamas kurjerių ir siuntų skirstytojų komandas. Tokie darbuotojai priimami iš anksto sutartam laikotarpiui, t. y. įdarbinami su terminuota darbo sutartimi. Tačiau kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiais – su didžiąja dalimi šventiniam sezonui priimtų darbuotojų sutartys pratęsiamos.

Darbuotojai, kurie nenori, negali, neplanavo pasilikti dirbti mūsų įmonėje ar jiems nėra pasiūlomas darbo sutarties pratęsimas, ją palieka. Taigi kaip ir kiekvienoje įmonėje, vyksta natūrali darbuotojų kaita. Jokie neteisėti veiksmai, prievartos formos nėra toleruojamos, tuo labiau – taikomos. Visi procesai vyksta ne tik laikantis Lietuvoje galiojančių ir darbo santykius apibrėžiančių įstatymų, bet ir pagal įmonės viduje numatytas darbo etikos taisykles“, – apie darbuotojų kaitą pasakojo ji.

Anot atstovės, bendrai įmonėje visi iki vieno darbuotojai yra gerbiami bei išklausomi. Kaip tikino, be reguliarių pokalbių komandose, su vadovais, kiekvieną ketvirtį rengiamos anoniminės darbuotojų apklausos, kuriose darbuotojai gali pasidalinti patirtimis, istorijomis, pasiūlymais.

„Apie galimybę dirbti viršvalandžius kalbama su kiekvienu darbuotoju atskirai, tai reiškia – visų pirma paklausiama ar darbuotojas gali, nori ir yra pajėgus juos dirbti. Jei taip – visi viršvalandžiai apskaitomi įstatymų numatyta tvarka.

„Omniva LT“ darbuotojais prisistatę asmenys turi visas galimybes kreiptis į tiesioginius esamus ar buvusius vadovus, kurie gali atsakyti į kilusius klausimus, pakomentuoti susidariusias situacijas, įmonės vidinę tvarką, galiojančius Lietuvos įstatymus ir tai, kaip jie yra taikomi. Jei asmenys jaučia, kad įmonė pažeidžia jų teises, taip pat gali kreiptis į tokius klausimus nagrinėjančias valstybines institucijas.

Mes tikime, kad su visais darbuotojais elgiamasi teisingai, kiekvieną dieną stengiamės sudaryti geriausias darbo sąlygas bei sukurti atmosferą, į kurią norisi grįžti. Džiaugiamės, kad šiemet „Omnivą“ komandą papildė beveik 200 naujų kolegų“, – teigė atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)