Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias Atliekų tvarkymo įstatymo pataisas: už balsavo 72 Seimo nariai, prieš buvo keturi, o susilaikė 21.

„Atliekų tvarkymas yra likusi vienintelė komunalinė monopolinė paslauga, kuri nereguliuojama valstybinio reguliatoriaus“, – teigė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

„Darbietis“ Artūras Skardžius piktinosi, kad VERT nereguliuos atliekų surinkimo, jų gabenimo, mechaninio biologinio apdorojimo įrenginių veiklos – ji reguliuos tik Regioninius atliekų tvarkymo centrus ir atliekų deginimą.

„Negali VERT reguliuoti fragmentiškai“, – teigė jis.

Tačiau S. Gentvilas pareiškė, kad visi viešųjų pirkimų būdu atrinkti atliekų išvežimo ir kitų paslaugų tiekėjai nebus reguliuojami. Tai galiotų ilgalaikėms koncesijų, operatorių sutartims.

„Jeigu paslaugos daromos per vidaus sandorius, jas apima valstybinis reguliatorius“, – pridūrė ministras.

VERT narys Matas Taparauskas yra sakęs, kad VERT pradėjus reguliuoti atliekų rinką, gyventojams šiukšlių tvarkymas neturėtų brangti. Jis negalėjo pasakyti, kokia konkreti reguliavimo nauda bus žmonėms, bet darė prielaidą, kad ji gali būti didelė.

Pasak M. Taparausko, atliekų sektorius nebus pats didžiausias VERT reguliuojamas sektorius: jo metinės pajamos siekia 68 mln. eurų, elektros sektoriaus – beveik 358 mln. eurų, vandens – 160 mln. eurų, šilumos – 113,6 mln. eurų, dujų – beveik 95,87 mln. eurų.

2020 metais šalyje susidarė 1,35 mln. tonų komunalinių atliekų: 8 proc. biologinės atliekos, 24 proc. keliauja į MBA įrenginius, kur išrūšiuojamos, 30 proc. – antrinės žaliavos iš „varpelių“ ir 8 proc. – didžiagabaritės atliekos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)