„Yra išaugę grietųjų testų pirkimai, nes planuoja važiuoti pas gimines, taip pat jeigu jaučia peršalimo simptomus, skauda gerklę, sloga, tai daugiau perka tiesiog tų testų. Maždaug apie 40 procentų (išaugę pardavimai – Delfi)“, – komentuoja „Camelia“ vaistininkė Birutė Bubulytė.

„Iš tiesų išaugusi susidomėjimą greitaisiais testais stebime jau maždaug nuo gruodžio vidurio ir pastarąją savaitę šis susidomėjimas yra dar didesnis, lyginant šią savaitę su ankstesne savaite. O įsigyjančių greituosius testus klientų skaičius yra 40 procentų maždaug didesnis negu praėjusią savaitę“, – sako „Eurovaistinės“ atstovė Laura Čiginskaitė.

„Galiu pasakyti, kad su kiekviena gruodžio diena tendencija yra auganti. Kiekvieną gruodžio dieną naują nuperkama daugiau negu prieš tai buvusią. Ir pavyzdžiui, gruodžio 22 diena buvo ta diena, kai buvo apskritai per visą gruodį nupirkta daugiausiai testų, lyginant visas dienas“, – teigia „Maxima“ atstovė Rima Aukštuolytė.

„Išaugę skaičiai dar yra ir dėl to, kad klientai kiek kitaip nei anksčiau, įsigyja nebe po vieną arba po du testus, bet visai šeimai ar visai kompanijai, su kuria galbūt planuoja susitikti šventiniu laikotarpiu“, – prideda L. Čiginskaitė.

Drąsiausieji sako jaučiasi saugūs prieš susitinkant su giminaičiais, nes pasiskiepijo, kiti tikina svarstantys apie galimybę įsigyti greituosius testus arba jais jau pasirūpino iš anksto.

Tiek parduotuvėse, tiek vaistinėse galima įsigyti dviejų rūšių – iš nosies landos arba seilių atliekamų greitųjų antigeno testų.

„Kiekvienu atveju tikrai vaistininkas pakonsultuos ir patars, kurį variantą pasirinkti, bet, na, taip sakyti, kurį variantą įsigyti tikrai negalėtume. Klientai įsigyja tiek tuos, tiek tuos, skirtumas įsigyjamų kiekių iš tikrųjų yra labai minimalus. Šiuo metu pastebime, kad gal kiek dažniau įsigyjami nosies landų testai, bet skirtumas, kaip minėjau, tikrai nėra didelis“, – sako L. Čiginskaitė.

„Dažniau iš nosies, nes mano, kad jie yra tikslesni, o vaikam prašo iš seilių, nes paprasčiau yra padaryti tą testą. Iš tiesų tai vieni ir kiti parodo, ar neserga korona šiuo metu. Tiksliausia tai būtų pasidaryti PGR testą, kuris tikrai parodytų, ar neserga kovidu“, – nurodo B. Bubulytė.

Užkrečiamųjų ligų ekspertas Saulius Čaplinskas pataria, kada šiuos testus reikėtų atlikti, kad rezultatas būtų tikslus.

„Paprastai PGR testas jau po 2,5-3 dienų gali parodyti teigiamą rezultatą. Greitasis antigeno testas – 1-2 dienas gali vėluoti ir paskui kokias 5 dienas, praktiškai, jis išlieka teigiamas, jeigu žmogus išskiria pakankamai daug viruso. O PGR testas, dar galbūt keletą dienų, netgi būti teigiamas, nors žmogus gali būti ir nebeužsikrėtęs, tiksliau nebeišskirti pilnaverčio viruso į aplinką“, – sako jis.

Greitųjų antigeno testų kainos svyruoja nuo 3 iki 7 eurų už vienetą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)