Lėšos iš trijų naujų pajamų srautų bus skirtos padengti skolą, susidariusią siekiant padengti dalį bloko 800 mlrd. eurų dydžio ekonomikos atkūrimo po koronaviruso pandemijos fondo, pavadinto „NextGenerationEU“, kuris dalijamas tarp valstybių narių.

Biudžeto ir administravimo eurokomisaras Johannesas Hahnas (Johanesas Hanas), kuris per žiniasklaidos konferenciją pristatė paketo detales, teigė, kad numatoma 17 mlrd. eurų suma bus realizuota tik 2026–2030 metais, kai priemonės pasieks „kreisinį greitį“.

„Šis gerai suderintas paketas ne tik užtikrins nuolatinį pajamų srautą, naudojamą „NextGenerationEU“ grąžinimui, bet ir suderins dalies bloko biudžeto pajamų naudojimą su bloko politikos tikslais: užtikrinti perėjimą prie ekologiškos ir skaitmeninės ekonomikos“, – teigė J. Hahnas.

Tam, kad paketas įsigaliotų, jį turi patvirtinti Europos Parlamentas ir ES valstybės narės.

Prognozuojama, kad pasienio anglies dioksido mokestis – prieštaringiausia priemonė – nuo 2026 metų atneš 1 mlrd. eurų per metus.

Tai būtų mokestis už importą tiksliniuose sektoriuose, renkamas iš šalių, kurių gamyba atsilieka nuo ES, vertinant pagal anglies dioksido mažinimo politiką.

Europos Komisija teigia, kad „anglies dioksido kiekio reguliavimo mechanizmas“ atitiks Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisykles.

Kitas mokestis, susijęs su apyvartinių taršos leidimų prekyba ES, jau yra taikomas, tačiau šiuo metu iš jo surenkamos lėšos patenka į ES valstybių narių nacionalinius iždus.

Pagal naująjį projektą 25 proc. šio mokesčio pinigų būtų pervedami į ES biudžetą, o 2026–2030 metais kasmet būtų surinkta apie 12 mlrd. eurų.

Galiausiai, mokestis didelėms įmonėms – tai lėšos, kurios bus surinktos pagal Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) susitarimą, patvirtintą G20, kuriame nustatytas mažiausiai 15 proc. pelno mokestis didžiausioms pasaulio įmonėms.

Europa Komisija planuoja gauti 15 proc. dalį tų lėšų, kurių prieaugį užtikrins minėtas mokestis Europos Sąjungoje, o metinė suma sieks nuo 2,5 iki 4 mlrd. eurų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)