„Neapmokestinamas pajamų dydis paveikė 73 proc. visų Lietuvos dirbančiųjų, kadangi tiek uždirba iki vieno vidutinio darbo užmokesčio. Tai turbūt reikėtų apsibrėžti, kas yra ta vidurinioji klasė“,– ketvirtadienį „Žinių radijui“ kalbėjo G. Skaistė.

Finansų ministrė taip pat neabejoja, kad prie viduriniosios klasės pajamų augimo taip pat prisidės sprendimai dėl viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų didinimo.

„Tuo pačiu manau, kad didelis dėmesys buvo parodytas viduriniajai klasei būtent per sprendinius, kurie susiję su viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio didinimu. Tai yra ir mokytojai, dėstytojai, kultūros darbuotojai, medikai, socialiniai darbuotojai, pareigūnai. Aš tikiu, kad tai ir yra Lietuvos vidurinioji klasė, o jiems atlyginimai buvo didinami apie 10 proc.“,– įsitikinusi G. Skaistė.

ELTA primena, kad kitais metais numatytas neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD), minimalios mėnesinės algos (MMA) didinimas. NPD visiems uždirbantiems iki vieno vidutinio darbo užmokesčio nuo 2022 m. turėtų kilti nuo 400 iki 460 eurų.

MMA gaunantiems darbuotojams pajamos „į rankas“ dėl NPD didinimo turėtų augti 15 eurų per mėnesį. Pusę vidutinio darbo užmokesčio (VDU) uždirbantiems asmenims NPD didinimo nauda siektų 13 eurų.
Šio siūlymo naudos nepajaustų gaunantys vidutinį darbo užmokestį (1678 eurus per mėnesį). Vyriausybės siūlymui įgyvendinti kitų metų biudžete reikės 74 mln. eurų.

Tuo metu MMA nuspręsta didinti iki 730 eurų.

Seimas lapkričio pabaigoje taip pat priėmė įstatymų projektus dėl viešojo sektoriaus darbuotojų pareiginės algos bei valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų pareiginės algos koeficientų didinimo. Taip pat buvo numatyta didinti viešojo sektoriaus darbuotojų – švietimo, kultūros, pareigūnų, medikų ir socialinių darbuotojų pareiginių algų koeficientus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)