Jei tai bus padaryta, savivaldybės galės skolintis investicijoms į projektus, skirtus prisitaikyti prie klimato kaitos ir ją švelninti, taip pat skaitmeninti viešąjį sektorių ar ekonomiką.

Seimas antradienį priėmė svarstyti (už balsavo 128 parlamentarai) tai numatančias prezidento Gitano Nausėdos teikiamas Fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinio įstatymo pataisas.

Pataisos leistų savivaldybes įgyvendinti tokius projektus, kurie finansuojami Europos Sąjungos, kitos tarptautinės finansinės paramos arba valstybės biudžeto lėšomis.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas anksčiau BNS sakė, kad prezidento pataisos yra „prasminga iniciatyva“, tačiau jis pabrėžė, kad atsižvelgiant į prezidento siūlymo įtaką valstybės finansams, yra svarbu įtvirtinti ir griežtus saugiklius, kuriais būti užtikrinta fiskalinė drausmė ir savivaldos atsakomybė už prisiimtus įsipareigojimus.

Jis skaičiuoja, kad atsižvelgiant į galiojančius limitus, galimybė savivaldybėms turėti deficitinius biudžetus leistų papildomai pasiskolinti apie 800 mln. eurų.

Šiuo metu Lietuvoje dėl griežtos subalansuoto biudžeto taisyklės savivaldybės neturi galimybių finansuoti investicijų pasiskolintomis lėšomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)