Panevėžio rajone šiuo metu rasti vietą naujametei nakčiai ar ilgajam Kalėdų savaitgaliui jau praktiškai neįmanoma. Verslininkai trina rankomis: tokio suaktyvėjimo nėra turėję net prieš karantiną.

Rezervuota prieš pusmetį

Karsakiškio seniūnijoje, Bygailių kaime veikiančios kaimo turizmo sodybos „Šarvilis“ savininkė Šarūnė Liutkevičienė džiaugiasi jaučianti klientų pagyvėjimą. Verslininkė sako kasdien sulaukianti naujų užklausų, tačiau pasiūlyti nelabai beturi ką – tiek Naujiesiems metams, tiek Kalėdoms sodyba užsakyta. Nors buvo nerimo, ar šiemet, kaip ir pernai, šventiniu laikotarpiu nebus paskelbtas draudimas keliauti į kitas savivaldybes, vietas žiemos šventėms pradėta rezervuoti dar vasaros pabaigoje.

„Jeigu būtų vėl paskelbtas karantinas, avansus turėtume grąžinti. Visi tikimės, kad taip nenutiks. Prieš Naujuosius visuomet būdavo didesnis sujudimas, tačiau šiemet jis labai ryškus. Po karantino žmonės išsiilgę pasibuvimų šeimos ar draugų rate“, – sakė pastebinti Š. Liutkevičienė.

Naujųjų naktis dar rugsėjį buvo rezervuota vestuvininkams, o Kalėdų savaitgalis – šeimų susibūrimams. Tačiau ir kitos gruodžio dienos sodyboje užimtos – jau nuo mėnesio pradžios pasipylė įvairių įmonių ar įstaigų užsakymai darbuotojų kalėdiniams vakarėliams. Sodybos savininkė pastebi, kad šiemet visi nori privatumo – išsinuomoti tik visą sodybą, kad aplinkui nebūtų pašalinių žmonių.

„Sodybos pageidaujama ne vienai parai, o ilgesniam laikui, pavyzdžiui, visam naujametiniam savaitgaliui. Džiaugiuosi, kad žmonės nori švęsti, nes buvo ne vienas ilgas laikotarpis, kai negalėjome priimti nė vieno lankytojo“, – teigė Š. Liutkevičienė.

Asociatyvi nuotr.

Delsė iki paskutinės minutės

Kitos taip pat Karsakiškio seniūnijoje įsikūrusios kaimo turizmo sodybos „Sarksalis“ savininkas Juozas Vėbra irgi pirmųjų užsakymų žiemos šventėms šįmet sulaukė anksti, tačiau pats neskubėjo rezervuoti vietų, baimindamasis nudegti, kaip nutiko pernai.

„Kai spaudoje nuolat skaitome apie augančius susirgimų skaičius, atsiranda dvejonių, ar tikrai galėsime dirbti, ar vėl neuždarys mūsų. Todėl vis delsiau priimti užsakymus. Pernai pasimokiau, kai paėmiau avansus ir galiausiai paaiškėjo, kad skelbiamas karantinas. Teko grąžinti pinigus ir ilgai aiškinti, kodėl negalima švęsti „tyliai“. Visgi praėjusią savaitę jau ir Naujiems metams rezervavau sodybą, gal staigmenų nebebus“, – vylėsi J. Vėbra.

Anot jo, didžioji dalis užsakymų – įmonių, įstaigų bei kitų darbo kolektyvų, kurie dažniausiai ir darbo dienomis organizuoja vakarėlius.

„Visai neseniai turėjome 5-ąją gimnaziją baigusių, dabar jau studentų, susitikimą, kuriame dalyvavo apie šimtas jaunuolių. Jaunimas – pati geriausia publika. Labai džiaugiuosi, kad jauni žmonės jau išmoko kultūringai švęsti, jie labai energingi, bet žino ribas. Paprastai būna vienas kitas nevartojantis alkoholio, kuris ir prižiūri visą kompaniją“, – sakė J. Vėbra.

Tarp klientų, anot jo, pasitaiko ir Panevėžyje siautėjusių gaujų palikuonių, kurie buvo išvykę į užsienius, bet vėl sugrįžę. Jie labiausiai mėgsta mosuoti kumščiais, nepamiršę tų 1990-ųjų, bet irgi jau gerokai ramesni.

„Gruodį sodyboje beveik visi savaitgaliai užimti – penktadienio ir šeštadienio vakarai. Nors turiu du pastatus, bet vengiu vienu metu priimti dvi kompanijas“, – pasakojo sodybos savininkas.

Vilnius sutinka Naujuosius metus

Keičiasi šventimo įpročiai

Vienkiemyje prie Nevėžio upės esančios sodybos „Pas Rapolą“ administratorius Žydrūnas Račkauskas pasakojo, kad žiemos šventės kaimo turizmo sodybose visuomet būdavo populiarios, tačiau šiemet kaip niekad aktyviai domimasi galimybe jose sutikti Naujuosius. Jis svarsto, kad tam įtakos galbūt turėjo dėl pandemijos suvaržymų ribojamos kelionės į užsienį. Negalėdami išvykti, žmonės ieško alternatyvų. Ir tai darom, galima sakyti, paskutinę minutę, mat pandeminė situacija neleido planuoti toli į priekį.

„Praktiškai visi pageidavo sodybos Naujiesiems metams, tačiau išgirdę, kad jau užimta, rinkosi ir kitus šventinius savaitgalius. Tokio suaktyvėjimo nesame turėję net prieš karantiną“, – tvirtino Ž. Račkauskas.

Nors susidomėjimas didžiulis, verslininkas tvirtina kainų neskubantis kelti. Daugelyje sodybų per šventines dienas taikomi vasaros tarifai.

Ž. Račkauskas svarsto, kad karantino metai kaimo turizmo sodyboms buvo sudėtingi, tačiau kai kurie pokyčiai išėjo į gera. Nauja tendencija tokia, kad žmonės vis dažniau nori pailsėti ir atsipalaiduoti ne prie valgiais ir alkoholiniais gėrimais nukrautų stalų, o gamtoje. Todėl jau šią vasarą įprastai savaitgaliais vykdavusias vestuves, krikštynas ar jubiliejus pakeitė vaikų ir suaugusiųjų stovyklos. Ypač populiarios buvo jogos ir meditacijų stovyklos suaugusiesiems.

„Net ir Naujieji bus švenčiami kitaip – be alkoholio. Žmonės atranda kitų būdų, kaip pasilinksminti. O mums belieka prisitaikyti prie pokyčių“, – sakė sodybos šeimininkas.

Leido sau pailsėti

Nors gruodžio pabaiga kaimo turizmo sodyboms – pats darbymetis, vis dėlto kai kurios jų nusprendė net ir per švenčių laikotarpį užrakinti duris. Dviejų sodybų – Žaliosios girioje įsikūrusios „Miško oazės“ bei Raguvos seniūnijoje esančios „Vila Barbora“ savininkė Akvilė Olšauskienė teigė, kad jai darbų įkarštis buvo vasarą, tad dabar gali sau leisti pailsėti. Anot verslininkės, pastaroji vasara buvo itin įtempta – iki pat spalio vestuvės vykdavo ne tik savaitgaliais, bet ir darbo dienomis.

„Vasarą turėjome tiek darbo, kad žiemą dirbti nebenorime. Klientų pakako ne tik išgyvenimui, bet ir uždarbiui, tad galime žiemos metą skirti sau, šeimai ir atostogoms“, – sakė A. Olšauskienė.