Kaip skelbta, 100 proc. „Medicinos banko“ akcijų ketina įsigyti bendrovė „AAA Capital“, kurią kontroliuoja atvirojo tipo informuotiesiems investuotojams skirta investicinė kintamojo kapitalo bendrovė „Mūsų ateities investicijos“, o šios pagrindinis investuotojas yra žinomas verslininkas Marius Jakulis Jason.

Tuo metu įmonės „Revolut Bank“ specializuoto banko licenciją Europos centrinis bankas Lietuvos banko teikimu pakeitė į banko licenciją.

Yra niša

„Medicinos banke“ turėtų būti naujas akcininkas. Jo vertinimo procedūros dar nepradėtos. Iš kitos pusės, šis bankas buvo neaugantis.

Galbūt akcininko pasikeitimas, ką jie sako, kad orientuosis į smulkaus ir vidutinio verslo kreditavimą – tai yra niša Lietuvoje. Joje yra paklausa kreditui. Jeigu orientuosis į tą sektorių, manau yra pakankamai erdvės augti.

Tuo metu teisine ir procedūrine prasme, bus atliekami priežiūros veiksmai“, – penktadienį žurnalistams komentavo G. Šimkus.

Šiuo metu 100 proc. banko akcijų valdo Konstantinas Karosas ir jo kontroliuojama įmonė „Western Petroleum Limited“. Sandoris, kurio vertė neskelbiama šalių susitarimu, bus užbaigtas tik gavus atitinkamų Lietuvos rinkos priežiūros institucijų leidimus.

„Medicinos bankas visuomet buvo tikras lokalus lietuviškas bankas, artimas ir prieinamas klientams, todėl labai teigiamai vertinu faktą, kad sandoris yra sudarytas su Lietuvos finansų grupe, kuriai, tikiuosi, ne tik pavyks išsaugoti „Medicinos banko“ išskirtinumą, bet ir toliau sėkmingai jį auginti bei plėtoti. Investuotojas įsigys daug metų kruopščiai kurtą platformą plėtrai – ilgalaikiais santykiais grįstą klientų pasitikėjimą, platų banko padalinių tinklą ir profesionalią komandą“, – pranešime cituojamas K. Karosas.

Jis pridūrė, kad pardavus banką ryšiai su Lietuva nenutrūksta – jis ir toliau valdys bei plėtos sėkmingai veikiantį medicinos bei odontologijos paslaugų verslą.

„Investuojant į verslus mūsų komandos strategija visuomet būna orientuota į tvarų, ilgalaikį verslo auginimą bei atitinkamos grąžos akcininkui kūrimą. Šiais principais vadovausimės ir investuodami į „Medicinos banką“. Plačiau verslo strategiją pristatysime gavę priežiūros institucijų pritarimą įsigijimui“, – pažymėjo M. Jakulis Jason.

Sandoryje pardavėjui atstovavo finansų patarėjai „Deloitte“ ir teisės patarėjai „TGS Baltic“.
Šiemet per 9 mėnesius „Medicinos bankas“ uždirbo 3,6 mln. eurų audituoto grynojo pelno – 15 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Rugsėjo pabaigoje banko turtas pasiekė 398 mln. eurų (augo 7,5 proc.), o banko paskolų portfelis per metus padidėjo 7 proc., iki 214 mln. eurų.

Galės teikti daugiau paslaugų

Dėl „Revolut“ G. Šimkus pastebėjo, kad specializuoto banko licencija buvo pakeista į paprasto banko.

„Specializuotas bankas negali teikti investicinių paslaugų. Ši licencija yra siauresnė ir apsiriboja indėlių priėmimu ir paskolų suteikimu, mokėjimų vykdymu.

Normali banko licencija leidžia išplėsti paslaugų paketą. Pavyzdžiui, teikti investicines paslaugas.

Taip pat yra kapitalo reikalavimas. Specializuotam bankui jis yra 1 mln. eurų, o paprastam bankui – 5 mln. eurų.

Visa kita – pasirengimo, reikalavimų, rizikų valdymo prasme – yra tas pats“, – sakė Lietuvos banko vadovas.

Kaip skelbta, išplėtus ir papildžius licenciją, dabartinę pagrindinę veiklą (priimti indėlius ir teikti paskolas) „Revolut Bank“ papildys mokėjimo paslaugomis (atsiskaitymai mokėjimo kortele, tiesioginis debetas, kredito pervedimas, lėšų išgryninimo, pinigų perlaidų, mokėjimo inicijavimo, sąskaitos informacijos paslaugos).

Jas iki šiol gali teikti Lietuvoje licencijuota „Revolut“ grupės elektroninių pinigų įstaiga „Revolut Payments“. Leidimą ją reorganizuoti prijungiant prie „Revolut Bank“ Lietuvos bankas suteikė šių metų spalio pradžioje.

„Revolut Bank“ šiemet trečio ketvirčio pabaigoje buvo priėmęs 395 mln. eurų gyventojų indėlių ir suteikęs gyventojams beveik 12 mln. eurų paskolų.

„Revolut Payments“ per pastaruosius metus atliko mokėjimo operacijų už beveik 100 mlrd. eurų sumą, gavo beveik 170 mln. eurų veiklos pajamų ir pagal šį rodiklį užima daugiau kaip 50 proc. Lietuvos elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų rinkos.

Licencijos abiem bendrovėms buvo suteiktos 2018 metų gruodį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)