Klaipėdos uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas sako, kad sankcijų poveikį Klaipėdos uostas jaučia jau visus metus, dalis baltarusiškų krovinių jau nuo sausio nebepasiekia Klaipėdos uosto.

„Fiksuodami baltarusiškų krovinių srauto mažėjimą, taip pat rengiantis baltarusiškų trąšų tranzito per Klaipėdos uostą pabaigai, rugsėjį peržiūrėjome Uosto direkcijos darbuotojų funkcijas. Įvertinus darbų apimtis bei siekiant užtikrinti optimalų pareigybių skaičių įmonėje, buvo priimtas sprendimas atleisti 20 darbuotojų“, – Delfi atsiųstame atsakyme sako jis.

Sodros duomenimis, 2021 m. gruodžio 17 d. įmonėje dirba 252 darbuotojai.

Klaipėdos uostas yra tranzito uostas, per kurį gabenami Baltarusiškos kilmės produktai. Didžioji dalis Baltarusiškų krovinių Klaipėdos uoste yra trąšos, kurios skirtos eksportui.

Prieš daugiau nei savaitę Klaipėdos uostas Delfi aiškino, kad esminių pokyčių Baltarusiškos kilmės trąšų krovoje nepastebima. Lyginant praėjusių metų 10 mėnesių su šių metų dešimt mėnesių, matomas nežymus (3 proc.) trąšų krovos augimas. Tiek pernai, tiek šiemet per 10 mėnesių perkrauta daugiau nei 9 mln. tonų trąšų.

„Baltarusiškų trąšų krovinio srautas Klaipėdos uoste užima didžiąją tranzitinių krovinių dalį, tad netekus baltarusiškų krovinių nuostolį tikrai patirsime tiek mes, kaip valstybės įmonė, tiek uoste veikiančios įmonės, turinčios krovinių iš Baltarusijos. Neigiama įtaka būtų didelė, o tokio krovinio srauto, kuris dabar yra tranzitinis, jo greitai kompensuoti nepavyks, tad pagalbos reikės tiek uoste veikiančioms įmonėms, tiek galbūt ir Uosto direkcijai“, – anksčiau Delfi komentavo A. Latakas.

Delfi primena, kad kilus skandalui dėl Belaruskalij, antradienį „Lietuvos geležinkelių“ valdybos pirmininkas Kęstutis Šliužas antradienį paskelbė, kad siekiant deeskaluoti situaciją dėl besitęsiančio baltarusiškų trąšų tranzito per Lietuvą bendrovės vadovas Mantas Bartuška pasitrauks po pereinamojo laikotarpio, tačiau konkretaus termino jis nenurodė.

K. Šliužas ketvirtadienį LTR radijui sakė, kad valdyba dėl M. Bartuškos atleidimo datos turėtų apsispręsti tikriausiai kitą savaitę.

Susisiekimo ministras Marius Skuodis ketvirtadienį preliminariai įvardijo, kad M. Bartuška iš pareigų turėtų pasitraukti sausio pradžioje, bet tai esą valdybos ir vadovo susitarimo klausimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)