Statistika rodo, kad verslui suteiktos naujos paskolos šių metų spalio mėnesį sudarė 2 105 mln. eurų, palyginti su 1 181 mln. eurų pernai.

„Neapibrėžtumas dėl pandemijos įtakos verslui šių metų viduryje stipriai sumažėjo, į antrą pusmetį persikėlė nemažai projektų – natūraliai išaugo ir naujų verslo kreditų paklausa. Bankuose laikomų indėlių suma taip pat buvo rekordinė, todėl kredito įstaigos turi resursų skolinimui“, – sakė LBA prezidentė dr. Eivilė Čipkutė.

LBA duomenimis, metinis verslo paskolų augimo tempas Lietuvoje šiemet siekė 120 proc. ir buvo didžiausias per 5 pastaruosius metus. Pavyzdžiui, 2019 metais verslo kreditavimo apimtys augo tik apie 40 proc.

Kredito įstaigų verslo paskolų portfeliai po pirminio pandemijos šoko dar nespėjo atsigauti – verslas ne tik sparčiai skolinosi naujiems projektams, bet ir grąžino senas paskolas, todėl portfeliai amortizavosi, teigiama LBA pranešime.

Naujų verslo kreditų pasiskirstymas tarp skirtingo dydžio įmonių šiemet buvo pakankamai tolygus – kreditavimo paklausa didėjo tiek smulkių ir vidutinių, tiek didelių bendrovių grupėse. Aktyvumu išsiskyrė nekilnojamojo turto ir gamybos sektoriai.

„Panašios verslo kreditavimo apimtys turėtų išlikti ir ateinančiais metais – 2022-ieji pasižymės į tvarumą ir ekologiją nukreiptų verslo projektų gausa, didėsiančiomis investicijomis į atsinaujinančią energetiką. Kredito įstaigos aktyviai rengiasi įgyvendinti Europos Žaliąjį kursą ir tenkinti kintančius verslo poreikius“, – teigė E. Čipkutė.

LBA duomenimis, šiemet įmonės vėl pradėjo planuoti investicijas į gamybos apimčių plėtrą ir naujas technologijas. Pasaulyje išaugusios žaliavų kainos ir trikdžiai tiekimo grandinėse verslą skatino daugiau skolintis apyvartinėms lėšoms. Taip pat didėjo nekilnojamojo turto sektoriaus bendrovėms suteiktos paskolos, nes pasaulinės tendencijos kapitalo rinkose ir žemos palūkanų normos skatino investuoti į nekilnojamąjį turtą. Stebėtas ne tik gyvenamųjų būstų, bet ir komercinio nekilnojamojo turto bumas – šiame segmente ypač didėjo investicijos į industrinės paskirties pastatų statybą, pažymi LBA.

Pasak ekspertų, šiemet taip pat jaučiamas transporto įmonių noras atsinaujinti bei plėsti savo parkus. Panašių poreikių turi ir žemės ūkio bendrovės, kurios aktyviau nei pernai skolinosi technikos atnaujinimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją