Tarp obligacijų pirkėjų buvo Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (EBRD) bei 8 instituciniai investuotojai. Už daugiau kaip 6,5 mln. eurų obligacijų įsigijo ir privatūs investuotojai, teigiama „Lords LB Asset Management“ pranešime.

Tai yra pirmas „Atsinaujinančios energetikos investicijos“ platinimas pagal 100 mln. eurų obligacijų programą. Bendrovė per 12 mėnesių nuo obligacijų įsigaliojimo datos įsipareigojo įtraukti jas į „Nasdaq“ viešai prekiaujamų obligacijų sąrašą.

Už obligacijas gautos lėtos bus panaudotos pagal viešai skelbiamą „Atsinaujinančios energetikos investicijos“ žaliųjų investicijų programą, numatančią projektų, į kuriuos gali būti investuotos lėšos, atrankos kriterijus. Pagrindinės investicijų kryptys – saulės bei vėjo energetikos projektai Baltijos šalyse ir Lenkijoje. „Atsinaujinančios energetikos investicijos“ įsipareigojo investuotojams į obligacijas kasmet viešai skelbti pritrauktų lėšų panaudojimo ataskaitą.

„Ši emisija yra pirma privataus sektoriaus žaliųjų obligacijų emisija atsinaujinančios energetikos srityje Lietuvoje. Pademonstruotas didžiulis Baltijos regiono institucinių bei privačių investuotojų pasitikėjimas yra svarbus tiek mums, tiek visai rinkai. Projektų įgyvendinimas atsinaujinančios energijos srityje yra itin imlus tiek skolintam, tiek nuosavybės kapitalui, todėl gerai veikianti kapitalo rinka yra vienas esminių veiksnių šio sektoriaus plėtrai“, – pranešime sakė „Atsinaujinančios energetikos investicijos“ vadovas Tomas Milašauskas.

Pasak „Lords LB Asset Management“ vadovės Vilmos Tvaronavičienės, investicijos į ilgalaikį tvarumą užtikrinančius projektus yra viena pagrindinių „Lords LB Asset Management“ plėtros krypčių.

„Šių metų lapkričio mėnesį užbaigėme antrąjį investicinės bendrovės „Atsinaujinančios energetikos investicijos“ kapitalo platinimo etapą, kurio metu pritraukėme 25 mln. eurų kapitalo. Dabar džiaugiamės galėdami investuotojams pasiūlyti dar vieną naują instrumentą investavimui į atsinaujinančios energetikos sektorių – šį kartą per skolos vertybinius popierius“, – pranešime teigė V. Tvaronavičienė.

Be EBRD, kuris įsigijo 20 proc. obligacijų emisijos, 29 proc. emisijos įsigijo investiciniai fondai, 28 proc. – privatūs asmenys, 19 proc. – bankai bei 4 proc. – draudimo bendrovės.

Sandorio organizatorius, pagrindinis platintojas ir patarėjas žaliųjų obligacijų struktūros klausimais buvo „Luminor“ bankas. Platinimą taip pat organizavo ir Šiaulių bankas ir „Redgate Capital“. „Sorainen“ buvo sandorio teisinis patarėjas.

„Obligacijų emisiją pavyko sėkmingai išplatinti stipriai kintančiomis rinkos sąlygomis ir emisijoje dalyvaujant nemažam skaičiui tiek institucinių, tiek privačių investuotojų iš visų Baltijos šalių. Tai tik patvirtina, kad investuotojams šiandien tvarumo tema darosi vis svarbesnė, tad džiugu matyti besivystančią skolos kapitalo rinką ir besiplečiančias galimybes investuoti į tvarumą skatinantį verslą“, – komentuoja Paulius Žurauskas, Luminor Rinkų departamento vadovas.

„Lords LB Asset Management“ valdo 12 nekilnojamojo turto fondų, vieną privataus kapitalo fondą, vieną energetikos ir infrastruktūros fondą bei dvi investicines bendroves. Bendra kolektyvinių investavimo subjektų valdomo turto vertė 2021-ųjų birželio pabaigoje siekė 635 mln. eurų.

„Atsinaujinančios energetikos investicijos“ daugiausia dėmesio skiria investicijoms į atsinaujinančios energijos plėtros projektus Lenkijoje ir Baltijos šalyse. Šiuo metu įmonė valdo 68,1 MW galios saulės energijos jėgainių parkus Lietuvoje ir Lenkijoje bei 370 MW galios atsinaujinančios energijos plėtros projektų portfelį Lenkijoje ir Baltijos šalyse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)