„Lietuvai būtina stiprinti ekonominius santykius visame pasaulyje, gyvybiškai svarbu diversifikuoti eksporto rinkas, todėl tam skiriame ypatingą dėmesį. Pradėjus dirbti naujiems atašė, JAV ir Vokietijoje turėsime jau po du atstovus, todėl būsime labiau matomi ir aktyviau skatinsime aukštos pridėtinės vertės prekių ir paslaugų eksportą bei pritrauksime investicijų. Šiuo metu toliau dirbame siekdami stiprinti ekonominį atstovavimą JAV, Vokietijoje, Japonijoje, Pietų Korėjoje, Singapūre, Prancūzijoje, Lenkijoje, Danijoje ir Italijoje“, – sako A. Armonaitė.

Į komercijos atašė pareigas JAV ir Vokietijoje gali pretenduoti asmenys, turintys ne žemesnį kaip bakalauro kvalifikacinį laipsnį teisės, verslo, ekonomikos arba politikos mokslų srityse arba ne žemesnį kaip bakalauro kvalifikacijos laipsnį ir ne mažesnę kaip dvejų metų darbo tarptautinio bendradarbiavimo srityje patirtį. Pretendentai į pareigas privalo mokėti tos šalies kalbą C1 lygiu.

Paraiškos priimamos iki gruodžio 27 d. imtinai.

Naujieji komercijos atašė dirbs Lietuvos generaliniame konsulate Niujorke ir šalies ambasadoje Berlyne. Šiuo metu JAV ir Vokietijoje jau dirba po vieną komercijos atašė. Jie įsikūrę Los Andžele ir Berlyne.

Prekybiniai ryšiai su JAV ir Vokietija yra intensyvūs ir augantys.

Statistikos departamento duomenimis, 2021 m. sausio–birželio mėn.

Vokietija užėmė 1 vietą pagal prekybos apyvartą tarp 199 Lietuvos prekybos partnerių, 3 – pagal eksportą, 1 – pagal lietuviškos kilmės prekių eksportą ir 1 – pagal importą. JAV užėmė 6 vietą pagal prekybos apyvartą, 5 – pagal eksportą, 2 – pagal lietuviškos kilmės prekių eksportą ir 12 – pagal importą.

Šiuo metu Lietuva turi 12 komercijos atašė įvairiose šalyse, o iki 2024 metų planuojama padidinti šį skaičių iki 23. Viena naujų krypčių – galimybių verslui sukūrimas Azijos regione. Jau kitų metų pradžioje Taivane turėtų atsirasti Lietuvos prekybos atstovybė, o nauji atašė įsikurs Pietų Korėjoje, Japonijoje, 2023 m. – Singapūre.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijai pavaldžios įstaigos VšĮ „Versli Lietuva“ ir „Investuok Lietuvoje“ taip pat stiprina ekonominį atstovimą šiose šalyse. Šiais metais „Versli Lietuva“ JAV įsigijo biotechnologijų ir IT sričių konsultantų paslaugų, o Vokietijoje – inžinerijos, biotechnologijų ir baldų sričių konsultantų paslaugų.

2022–2024 m. „Investuok Lietuvoje“ planuoja steigti dvi atstovybes JAV (Rytinėje ir Vakarinėje pakrantėje) ir ten turėti savo atstovus bei stiprinti jau esamą atstovybę Vokietijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)