Profsąjungos biure susirinkę darbuotojai džiaugsmą dėl balsavimo rezultatų išreiškė apsikabinimais ir džiaugsmo šūksniais, prieš paskelbiant balsavimo rezultatus dviejose kitose kavinėse.

„Kelias iki šio pasiekimo buvo neįtikėtinai ilgas, – pažymėjo Michelle Eisen), kavinėje dirbanti daugiau nei 11 metų. – Mes tai padarėme, nepaisydami visų įmonės kuriamų kliūčių.“

Balsavimo rezultatas taip pat nudžiugino du garsius JAV progresyvius politikus.

Senatorius Bernie Sandersas pasveikino darbuotojus socialiniame tinkle „Twitter“, o Niujorkui atstovaujanti Atstovų Rūmų narė Alexandria Ocasio-Cortez pareiškė, kad ji „didžiuojasi“ darbuotojais už atkaklumą sunkios kampanijos metu.

Švenčiančiųjų nuotaika kiek subjuro, kai Nacionalinės darbo santykių valdybos (NLRB) pareigūnai paskelbė, jog dauguma kitos Bafalo vietovės kavinės darbuotojų balsavo prieš profsąjungos įkūrimą.

Visgi trečiosios tame pačiame rajone veikiančios kavinės darbuotojai pritarė idėjai.

Galutinius rezultatus dar turi patvirtinti NLRB ir manoma, kad gali kilti klausimų dėl kai kurių balsų, tačiau profsąjungos šalininkai teigia esantys įsitikinę pergale dviejose kavinėse.

„Tai didžiulė pergalė, tai svajonės išsipildymas“, – kalbėjo kita profsąjungos idėjos rėmėja Lexi Rizzo.

Tuo tarpu „Starbucks“ atstovė spaudai teigė, jog kavinių tinklas yra įsitikinęs, kad sudarytos darbo sąlygos nepateisina tarpininko tarp įmonės ir darbuotojų poreikio, tačiau pridūrė: „gerbiame savo partnerių teisę organizuotis“.

Pasak įmonės atstovės, „Starbucks“ lauks galutinio rezultatų patvirtinimo kitą savaitę, prieš paskelbdama kitus veiksmus.

Jei profsąjunga bus įkurta, tai gali turėti didelės įtakos ir pačiam tinklui, ir kitoms amerikiečių įmonėms, tokioms kaip „Amazon“, kurios priešinasi panašioms darbuotojų pastangoms organizuotis.

Kampanija parodo, kaip darbuotojai tampa atkaklesni tuo metu, kai įtemptos darbo rinkos sąlygos suteikia darbuotojams daugiau įtakos, pažymėjo Masačusetso Amhersto universiteto darbo ekspertas Cedricas de Leonas.

„Darbuotojų derybinė galia šiuo metu yra labai didelė“, – naujienų agentūrai AFP teigė C. de Leonas.

Tuo tarpu kitose įmonėse taip pat buvo surengta didelio atgarsio akcijų, pavyzdžiui, kiek anksčiau šį rudenį įvyko penkių savaičių trukmės traktorių gamintojs „John Deere & Co“ darbuotojų streikas.

Spalio mėnesį iš darbų išėjo 4,2 mln. amerikiečių – tai dalis „Didžiuoju atsistatydinimu“ pavadinto fenomeno, dėl kurio padėtis darbo rinkoje darosi dar labiau įtempta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją