Keliautų per tarpininkus

E. Jakilaitis soc. tinkle „Fcebook“ dalijosi įrašu, kuriame buvo teigiama, kad nors „Belaruskalij“ trąšų gabenimas Lietuvoje artimiausiu metu ir gali būti užkardytas, įmonė trąšas vis tiek galės gabenti tiek per Europos Sąjungoje (ES) registruotas įmones tarpininkes, tiek į Lietuvą ir per ją – per mūsų šalyje registruotą bendrovę tarpininkę – „LIT Salt trade“, kuri ir užsiima šių trąšų gabenimu.

„Šiek tiek nuklysiu į ekskursą apie šią įmonę, – rašė jis. – Šios bendrovės vadovas Petr Kravchenko vadovauja sėkmingai tarpininkavimo veiklai, bendrovės apyvarta yra 30 – 40 mln. Eur, joje dirba 7 žmonės.

Pelno uždirba ne per daugiausia – apie tris procentus nuo apyvartos, bet kiek sutarta, tiek ir lieka. Lietuva kažkiek mokesčių irgi gauna – pelno, soc. draudimo. Bendrovė ir dvi mašinas turi, tai ir kuro įsipila su akcizu.

Tas Petr Kravchenko ar Piatro Kravchanka, kaip dabar sakoma Baltarusijoje, yra kito Piatro Kravchankos sūnus. O tas kitas Piatro Kravchanka yra buvęs SSRS veikėjas, paskutinis Baltarusijos SSR ir pirmasis nepriklausomos Baltarusijos užsienio reikalų ministras ir vėliau – Lukašenkos ambasadorius Japonijoje. Tai, kaip ir viskas aišku, sava įmomė – žmonės savi, dalintis moka. Gandų apie tai su kokiais politikos mohikanais Kravchanka vyresnysis Lietuvoje draugauja čia nerašyiu. Nerimta“, – dėstė E. Jakilaitis.

Jis aiškino norintis pasakyti, kad ši bendrovė ir toliau veš trąšas iš Baltarusijos be jokių aprobojimų.

„Kodėl? Todėl, kad pagal sankcijų pobūdį, prekės judėti gali, bet pinigai ne. Prekės juda, o pinigai kaupiami Lietuvos įmonės sąskaitoje. Kai sankcijų neliks, pinigai nukeliaus atgal į Baltarusiją, arba bus pervesti tam, kam pervesti galima. Viskas paprasta. Jei yra dar Lietuvoje registruotų įmonių patikimų žmonių vardu, o tokių yra, viskas veiks dar sėkmingiau“, – sakė jis.

„Delfi" kreipėsi į minėtą „LIT Salt Trade“ įmonę, klausdama apie pastarosios santykius su „Belaruskalij“ bei galimus trąšų pervežimus, tačiau atsakymų negavo. Jų komentaro sulaukus tekstas bus papildytas.

Skuodis: vertiname viską

Susisiekimo ministras Marius Skuodis, laidoje „Delfi diena“ paklaustas, ar bus svarstoma dėl tarpininkų veiklos apribojimo, teigė neatmetantis, kad tam tikri sprendimai gali būti priimti ir visos ES lygmeniu.

„Šis klausimas užeina už mano, kaip susisiekimo ministro kompetencijų ribų, bet man atrodo, kad sankcijų įgyvendinimas ir yra labai svarbus, kad tu taikai ne į kažkokį vieną aspektą, bet, kad apskritai jos būtų įgyvendintos per visą spektrą. Man atrodo tai yra svarbiausias dalykas.

<...> visą laiką tvirčiausi yra tie sprendimai, kuriuos ES priima bendrai ir aš neatmesčiau, kad lygiai taip pat gali būti sprendimai papildomi priimti dėl jų diskusijos nuolat vyksta. Faktas, kad vertiname viską ir tikiuosi, kad darydami sprendimus ir deklaruodami labai aiškią poziciją, mes juos įgyvendinsime maksimaliai ir tinkamai“, – sakė jis.

Marius Skuodis

Ekonomistas: teoriškai trąšos keliauti galėtų

Eknomistas Aleksandras Izgorodinas kalbėjo, kad teorinė tikimybė, kad trąšos gali keliauti per tarpininkus, yra, tačiau jis teigė nemanantis, kad skandinaviški bankai, matydami galutinį pirkėją, leistų įvykdyti atsiskaitymus.

„Vis tiek vyksta atsiskaitymai tarp įmonių, nepriklausomai, kiek yra tarpininkų, o Lietuvoje yra gana griežtas finansų rinkų reguliavimas ir kadangi dominuoja Skandinavijos bankai, kurie ganėtinai griežtai vertina transakcijas, mano nuomone, normalus didelis bankas turės vertinti visą mokėjimų grandinę ir jis vis tiek pamatys galutinį pirkėją.

Teoriškai, vis tiek bankai į tokias transakcijas gali žiūrėti įtartinai arba ilgą laiką jas tikrinti ir tvirtinti. Esmė ta, kad Lietuvoje dominuoja skandinaviški bankai, kurie iš Skandinavijos turi daug reikalų su JAV finansų rinkomis ir jie vertina savo reputaciją. Viskas priklausytų nuo bankų malonės, arba nemalonės“, – sakė jis.

Bendrai ekonomistas aiškino, kad nemažai dalykų priklausys ir tai, kokį susitarimą pasieks JAV ir Rusija.

„Šios šalys dabar bando susitarti ir rasti sąlyčio taškų. Tai reiškia, kad artimiausius 2-3 mėnesius, manyčiau, tiek Europos, tiek JAV sankcijos Baltarusijos atžvilgiu nebus griežtinamos ir liks tokios, kaip yra. Tai reiškia, kad transakcijos artimiausius mėnesius gali judėti ir per tarpininkus ir be jų. Bet toliau viskas priklausys ar Rusija su JAV ras sąlyčio taškų ir kas bus su Ukraina“, – kalbėjo jis.

Aleksandras Izgorodinas

„Lit Salt Trade“ įmonė registruota Vilniuje, Upės gatvėje. Buvęs šios įmonės pavadinimas – UAB „UKR Salt Trade“. Jis pasikeitė 2017 metais. Registrų centro duomenimis, šios įmonės generalinis direktorius yra Petr Kravchenko. Nuo 2010 metų jis yra šios įmonės akcininkas. Peržiūrėjus įmonės finansines ataskaitas, matyti, kad įmonės pajamos 2020 metais siekė 34 252 741 Eur. 2019 metais – 41 556 528. Grynasis pelnas 2020 metais buvo 848 008 Eur, 2019 m. – 2 195 227 Eur. Registrų centro duomenimis, Petr Kravchenko taip pat yra UAB „LIT BALTIC TRADE“ vadovas. Šios įmonės akcininkė yra UAB „LIT Salt Trade“.

„Delfi“ primena, kad anksčiau šios įmonės pavadinimas figūravo tuomet, kai buvo išsiaiškinta, jog Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybės, Susisiekimo ministerijos kontroliuojama įmonė „Kelių priežiūra“ gatves ir kelius barstys baltarusiška druska, kurią per tarpininką tiekia į JAV sankcijų sąrašą patekusi Baltarusijos valstybinė įmonė „Belaruskalij“. Skelbta, kad „Lit Salt Trade“ druską keliams barstyti tiekia iš Baltarusijos Respublikos valstybinės įmonės OAO „Belaruskalij“. Žiniasklaidoje taip pat buvo pasirodžiusi informacija, per šią tarpininkę druska pardavinėjama ir Lietuvoje veikiančiuose prekybos tinkluose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)