„Nacionalinė darbo savaitė“ privaloma vyriausybinėms institucijoms nuo sausio 1 d. ir panaikina regionui būdingą visą laisvą penktadienį, kad musulmonai galėtų melstis.

Nors JAE tampa vienintele Persijos įlankos šalimi, kurioje nėra penktadienio–šeštadienio savaitgalio, ištekliais turtingi ir ambicingi emyratai dabar prisiderino ne prie arabų pasaulio.

Pagal naują tvarkaraštį viešojo sektoriaus savaitgalis prasideda penktadienio vidurdienį ir baigiasi sekmadienį. Penktadienio pamaldos mečetėse vyks po 13.15 val. ištisus metus.

Šiuo žingsniu siekiama „labiau suderinti JAE su pasaulio rinkomis“, – sakė valstybinė naujienų agentūra WAM, pavadinusi naująją darbo savaitę trumpiausia pasaulyje.

„JAE yra pirmoji valstybė pasaulyje, įvedusi trumpesnę nacionalinę darbo savaitę nei pasaulinė penkių darbo dienų savaitė“, – sakė WAM.

Vakarietiško stiliaus savaitgalis, apie kurį daug metų sklandė gandai, paskelbtas praėjus mažiau nei savaitei, kai buvęs britų protektoratas atšventė 50-ąsias įkūrimo metines.

Jungtiniai Arabų Emyratai laikėsi ketvirtadienio–penktadienio savaitgalio iki 2006 m., kai perėjo į penktadienio ir šeštadienio savaitgalius, tuo pavyzdžiu pasekė ir privatus sektorius.

„Pailgintas savaitgalis yra dalis JAE vyriausybės pastangų pagerinti darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą ir didinti socialinę gerovę, kartu didinant našumą ir JAE ekonominį konkurencingumą“, – teigiama WAM ataskaitoje.

„Žvelgiant iš ekonominės perspektyvos, nauja darbo savaitė geriau suderins JAE su pasaulio rinkomis, o tai atsilieps strateginei šalies padėčiai pasaulio ekonomikos žemėlapyje“, – priduriama joje.

„Tai užtikrins sklandžius finansinius, prekybos ir ekonominius sandorius su šalimis, kurios laikosi šeštadienio-sekmadienio savaitgalio, sudarys sąlygas stipresniems tarptautiniams verslo ryšiams ir sudarys galimybes tūkstančiams JAE įsikūrusių įmonių ir tarptautinių bendrovių.“

Naujasis susitarimas yra dar vienas drąsus JAE žingsnis – pernai šalis, nutraukusi dešimtmečius trukusį arabų sutarimą, normalizavo santykius su Izraeliu, tai leido pradėti šimtų milijonų dolerių prekybą.

Naujasis sprendimas apskritai buvo palankiai sutikta socialinėje žiniasklaidoje, kur ši tema buvo populiari.

„Nors po tiek metų pripratau prie penktadienio–šeštadienio savaitgalio, man šis pokytis patinka“, – sakė vienas tviterio naudotojas.

„Puikus JAE sprendimas. Jis įmuša daugiau nei vieną įvartį. Savaitgalis dabar sutampa su likusiu pasauliu“, – tviteryje parašė kitas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją